Çocuklarda Menenjit
Çocuklarda Menenjit Hastalığını özel aşılarla engelleyebilirsiniz. Özel aşılar için Özel Sağlık Sigortası yaptırın.
Çocuklarda Menenjit Nedir?
Beyni ve omuriliği kaplayan beyin zarlarının, yani meninkslerin iltihaplanmasıyla menenjit ortaya çıkar.
Menenjite yakalanmanın yaşı yoktur ve aynı çevreyi paylaşan insanlar arasında kolayca yayılabilen bir özelliği vardır tam da bu sebepten dolayı öğrenciler enfeksiyona daha yatkın bir durumdadırlar.
Menenjit tedavisine ne kadar erken başlanırsa iltihap o kadar kolay ve başarılı bir şekilde kurutulur. Aşılarınızı rutin bir şekilde yaptırmanız, menenjitin semptomlarını bilmeniz, ve çocuğunuzda semptomları saptadığınız an bir hekime danışmanız oldukça önemlidir.
Menenjite Neler Sebebiyet Verir?
Birçok vakanın en başta gelen sebepleri virüsler ve bakterilerdir, fakat bazı durumlarda ilaçların ve/veya birtakım hastalıkların da menenjite sebep olduğu bilinmektedir.
Menenjitin sebepleri olan virüsler ve bakteriler oldukça yaygın bir şekilde bulunurlar ve rutin bazı hastalıklara da sebep olabilirler.
Bu iki menenjit türü de yaygın diğer enfeksiyonların yayılmasıyla aynı şekilde yayılırlar. Yani, enfekte olan biriyle temas, enfekte olan birinin yakınınızda öksürmesi veya hapşırması menenjitin yayılmasındaki başlıca faktörlerdir.
Bakteriyel Menenjit Nedir?
Bakteriyel menenjitler oldukça nadirdir fakat çoğunlukla ciddi bir durumdur. Anında tedavi edilmediği durumlarda hayati tehlikeye sebebiyet verebilirler.
Bakteriyel menenjit vakalarının bazılarında bakterilerin ciddi bir kafa travmasına neden olduğu bilinmektedir. Aynı şekilde bu tarz vakalarda kulak enfeksiyonu, sinüzit gibi ciddi lokal enfeksiyonlar da görülebilir ve buralardan iltihap meninkslere yayılım gösterir.
Bakteri türlerinin birçoğu bakteriyel menenjit nedenleri arasındadır.
Viral Menenjit Nedir?
Viral menenjitler ya da diğer adıyla aseptik menenjitler bakteriyel menenjitlere göre çok daha yaygındır ve daha az ciddidirler.
Bazı yaygın virüsler soğuk algınlığı, uçuk, grip, ishal gibi hastalıklara sebep olurlarken bazıları ise menenjite sebep olurlar.
Menenjit Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?
Menenjitin semptomları hastanın yaşına ve enfeksiyona neden olan durumlara göre değişkenlik gösterir. İlk belirtiler genelde hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Bazılarında ise soğuk algınlığı, ishal, kusma vb. enfeksiyonlardan sonra menenjit ortaya çıkabilir.
Yaygın olan semptomlar şunlardır:
- Ateş
- Enerjide azalma
- Sinir hali
- Baş ağrısı
- Işığa karşı duyarlılık
- Boyun tutulması
- Deride döküntü
Bebeklerde Menenjit
Menenjit bebeklerde farklı semptomlara sebep olabilir. Bir bebek menenjite yakalandıysa huysuzlanır, yetersiz beslenebilir, uykulu olabilir veya uyanmakta güçlük çekebilir. Ayrıca ateş ve bıngıldaklarında şişme de görülebilir.
Bebeklerde menenjitin diğer semptomları ise şunlar olarak özetlenebilir:
- Sarılık (Cildin sarımsı bir renk alması)
- Vücutta ve/veya boyunda sertlik
- Ateşin normalden daha düşük olması
- Emme gücündeki zayıflık
- Ağlama
Özel Sağlık Sigortası İle Olası Hastalıklarınıza Önlem Alın
Bebeğinizin doğumundan sonraki 5-15. gününde yapılacak bir özel sağlık sigortası ile geleceğinizi daha güvenilir hale getirir, olası hastalıklarınıza önlem almış olursunuz.
Dilerseniz doğumunuzdan önce kendinize özel sağlık sigortası yaptırıp, doğumdan sonra bebeğinizi poliçenize ekletebilirsiniz.
Özel sağlık sigortası, muhtemel kaza yada rahatsızlık durumlarında sigortalının sağlık giderlerini karşılayan özel bir hizmet alternatifidir. Tüm sağlık giderleriniz poliçe üstünde yazan limit dahilinde özel sağlık sigortanızca karşılanır. Buna eczane giderleriniz de dahil olabilir.
Menenjit hastalığına önlem olarak yapılan aşılar özel sağlık sigortanız ile masraf olmaktan çıkıyor. Detaylı bilgi için uzman sağlık ekibimiz ile görüşün. En uygun limit ile en uygun fiyata siz ve çocuğunuz sağlık sigortası sahibi olun. 0(850) 346 1130
Menenjit Nasıl Teşhis Edilir?
Daha önce de belirttiğimiz üzere menenjit oldukça ciddi bir hal alabilir. Bu sebepten dolayı da bebeğinizde belirtileri görmeniz durumunda hemen bir hekime danışmanız gerekmektedir.
Menenjit şüphesi olan çocuklarda, hekiminiz muhtemelen omurilik sıvısı testi isteyecektir. Bu testler herhangi bir iltihabın olup olmadığını, eğer varsa da bu iltihabın hangi bakteri/virüsten kaynakladığını gösterir.
Menenjitin Tedavisi
Viral menenjit vakaları 7 ila 10 gün içinde biter. Bazı durumlarda hastane yatışı gerekebilir. Fakat çok hasta olmadıkları durumlarda çocuklar evde iyileşebilmektedirler. Semptomları hafifletmek için uygulanan tedavi dinlenmeyi, bol sıvı tüketimini ve ağrı kesici ilaç kullanımını içerir.
Bakteriyel menenjit teşhisi konulan veya bundan şüphelenilen durumlarda doktorlar en kısa sürede antibiyotik tedavisine başlarlar. Ateş, terleme, kusma ve iştahsızlık sebebiyle oluşan sıvı kaybını dengeleyebilmek için sıvı takviyesi gerekir.
Menenjit Hangi Sorunlara Sebep Olabilir?
Bakteriyel menenjit ekstra tedavi gerektirebilen bir hastalıktır. Şok veya düşük tansiyon yaşan birinde kan basıncının arttırılması için sıvı ve ilaç kullanımı gerekir. Nefes almakta zorlanan çocuklarda ekstra oksijen veya ventilasyon ihtiyacı doğabilir.
Bakteriyel menenjitlerin sebep olduğu komplikasyonlar oldukça şiddetli seyredebilirler. Bakteriyel menenjit bazı durumlarda işitme kaybına, görme sorunlarına ve nöbetlere sebep olabildiği gibi öğrenme güçlüğü gibi nörolojik birtakım sorunlara da sebep olabilir. Bakteriyel menenjitte en yaygın komplikasyonlardan biri işime kaybı olduğu için hasta iyileştikten sonra işitme testi yaptırmalıdır.
Enfeksiyonun nedenine bağlı olarak kalp, böbrekler ve adrenal bezler de etkilenebilmektedir. Bazı çocuklarda uzun süreli nörolojik problemler olsa, teşhiste gecikilmediği ve tedavinin olduğu durumlarda çocuklar tamamen iyileşirler.
Yoruma kapalı.