Hamile Beslenme Menüsü
Hamile Beslenme Menüsü sağlıklı bir hamilelik için gereklidir. Doğum Sağlık Sigortası ile kadın doğum uzmanınızı siz seçin. Detaylı bilgi için 0(850) 346 1130
Hamile Beslenme Menüsü
Sağlıklı bir hamileliği sürdürmek için her gün yaklaşık 300 ekstra kaloriye ihtiyaç vardır. Bu kaloriler dengeli bir protein, meyve, sebze ve kepekli tahıl diyetinden gelmelidir. Tatlılar ve yağlar minimumda tutulmalıdır. Sağlıklı ve dengeli bir diyet, mide bulantısı ve kabızlık gibi bazı hamilelik belirtilerini azaltmaya da yardımcı olabilir.
Hamilelikte sağlıklı beslenmek hayati önem taşır. Hamile beslenme menüsünde neler olması gerektiğini bilmek, anne adayının hamileliğinde artan fiziksel taleplerini karşılamasına ve bebeğin gelişmesine yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir hamilelik için, bir kişinin diyeti protein, karbonhidrat ve yağ dengesini içermelidir. Bununla birlikte, alkol ve bazı peynirler gibi bazı yiyecek ve içecekler, hamile bir kişinin sağlığı ve nihayetinde bebeğinin sağlığı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir.
Kadın doğum uzmanları, hamilelik sırasında çeşitli hayvansal ve bitki bazlı proteinler, meyveler, tahıllar ve sebzeler de dahil olmak üzere besleyici yoğun gıdalar açısından zengin dengeli bir diyet önermektedir.
Hamilelikte Neler Yenmeli?
Kadın doğum doktorları hamilelikte aşağıdaki yiyeceklere öncelik verilmesini önerirler:
- Meyve ve sebzeler: Günde yaklaşık 2,5 bardak sebze ve 2 bardak meyve tüketmeyi hedefleyin. Mümkünse meyve suyu yerine bütün, taze veya dondurulmuş meyveleri tercih edin. Hamilelik döneminize göre mevsim meyvelerini tercih edebilirsiniz.
- Kompleks karbonhidratlar: Karmaşık karbonhidratlar arasında tatlı patates ve balkabağı gibi nişastalı sebzeler,karabuğday gibi tam tahıllar ve fasulye veya nohut gibi baklagiller bulunur. Mümkün olduğunda beyaz ekmek, makarna ve pirinçte bulunan rafine karbonhidratlar yerine bunları tercih edin. Ayrıca, yüksek kan şekeri olan hamile kişilerin karbonhidrat alımlarını dikkatle izlemeleri gerekebilir. Kadın doğum uzmanınız ve diyetisyeniniz günlük almanız gereken karbonhidrat hedefinizi belirlemede size yardımcı olacaktır.
- Protein: Hamilelik, hızlı büyüme ve gelişme dönemidir. Yeterli miktarda protein almak çok önemlidir. Hamilelik sırasında, dengeli bir diyetin parçası olarak çeşitli protein kaynaklarına odaklanmak önemlidir. Bitki bazlı ve hayvansal proteinler olmak üzere iki çeşit protein türü vardır.
- En iyi bitki bazlı protein kaynakları, bezelye,tofu ve soya ürünleri,fasulye, mercimek, baklagiller, fındık, tohumlar ve fındık ezmesidir. Ayrıca tavuk, balık, sığır eti ve yumurtadan elde edilen hayvansal bazlı protein de sağlıklı bir hamilelik diyetinin parçasıdır ve bunlar hamilelikte gerekli olan amino asitleri içerir.
- Yağlar: Yağlar, hamile beslenme menüsünün ayrılmaz bir parçasıdır ve hamilelik sırasında önemli bir rol oynar. Ancak yağ türleri önemlidir. Örneğin, hamilelik sırasında omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri almak çok önemlidir. Çoklu doymamış yağlar bakımından zengin gıda örnekleri şunlardır; somon, alabalık gibi yağlı balıklar,keten tohumu ve ayçiçeği tohumu,ceviz gibi.
- Lif: Yulaf, esmer pirinç, fasulye ve mercimek gibi tam tahıllı gıdalar, meyve ve sebzeler lif açısından zengindir. Bu gıdalar genel bağırsak sağlığına katkıda bulunur ve anne adayının daha uzun süre tok hissetmesine yardımcı olur. Lif açısından zengin hamile beslenme menüsüne sahip olmak, hemoroid ve kabızlık gibi hamilelikle ilişkili komplikasyon geliştirme riskini de azaltacaktır.
- Vitaminler: Bir kişinin hamilelik ve emzirme döneminde daha fazla suda ve yağda çözünen vitaminlere ihtiyacı vardır. Bu, diğerleri arasında folat, kolin ve B12, A ve D vitaminlerini içerir. Doktorlar tipik olarak, sağlıklı besin seviyelerini korumak ve doğum sonrası iyileşme yoluyla vücutlarını desteklemek için insanlara hamilelik öncesi, sırası ve sonrasında doğum öncesi takviyeleri almalarını tavsiye eder.
- Hamilelikte Sıvı Alımı: Sıvı alımı hamilelik beslenme menüsünün önemli bir parçasıdır. Hamilelik sırasında sıvı alımını desteklemek için meyve suları ve çorbalardaki sıvılara ek olarak her gün birkaç bardak su içerek yeterli sıvı alabilirsiniz. Kafein ve yapay tatlandırıcı alımınızı kısıtlama konusunda kadın doğum uzmanınız ile görüşebilirsiniz. Ayrıca her türlü alkolden kaçınmanız gerektiğini de söylemeliyiz.
Hamileliğin İlk Haftalarından İtibaren Sağlık Sigortası Kullanımı
Hamileliğiniz başladıktan sonra yapılabilen Doğum Sağlık Sigortası ile hamileliğinizin ilk haftalarından itibaren rutin kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.
SGK anlaşmalı Kadın Doğum Doktorları arasında tercihte bulunabilir, gerekmesi halinde doktor değişikliği yapabilirsiniz.
Normal doğum,sezaryen doğum,doğumda 2 geceye kadar hastane yatışı, refakatçi giderleri sağlık sigortası kapsamındadır.
Tamamlayıcı sağlık sigortanız ile seçtiğiniz hastaneyi değiştirme şansınız vardır. Sadece yaşadığınız ilde değil Türkiye’deki anlaşmalı özel hastanelerde sağlık sigortanızı kullanabilirsiniz. Hem de rutin test ve tetkikleriniz için muayene ücreti olarak sadece 15 TL katılım payı ödeyerek..
Doğum Sağlık Sigortası ile sadece hamileliğiniz başladıktan sonra değil, hamile kalmadan önce planlama aşamasında da sigortalı olabilirsiniz.
Sağlık ekibimizden Hemen Detaylı Bilgi Alın.
Yoruma kapalı.