Hamile Beslenmesi Listesi

Hamile Beslenmesi Listesi - Hamileyken besleyici yiyecekler yemek çok önemlidir. Doğum Sağlık Sigortası ile muayenelerde 15 TL ödeyin,aylık kontrollerinizi aksatmayın.0(850) 346 1130

Hamileyken besleyici yiyecekler yemek çok önemlidir. Doğum Sağlık Sigortası ile muayenelerde 15 TL ödeyin,aylık kontrollerinizi aksatmayın.0(850) 346 1130

Hamile Beslenmesi Listesi

Hayatın başka hiçbir döneminde beslenme, hamilelik öncesi, sırası ve sonrasındaki kadar önemli değildir. Anne adayı yeterince kilo almazsa, bebeği de yeterince kilo alamaz, bu da yenidoğanı sağlık sorunları açısından yüksek risk altına sokabilir.Sağlıklı beslenme planınızı oluştururken, hamile olmadığınızda ihtiyacınız olan iyi şeyleri size daha yüksek miktarlarda veren tam gıdalara odaklanmanız gerekir.Protein,vitaminler ve mineraller,sağlıklı yağ türleri,kompleks karbonhidratlar,lif ve sıvılar düzenli olarak tüketmeniz gereken gıda türleridir.

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken Besleyici Yiyecekler

İşte bu besin hedeflerine ulaştığınızdan emin olmanıza yardımcı olmak için hamileyken yemeniz gereken süper hamile beslenmesi listesi:

1.Süt ürünleri: Hamilelik sırasında, büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için ekstra protein ve kalsiyum tüketmeniz gerekir. Süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri en iyi kalsiyum kaynağıdır ve yüksek miktarda fosfor, B vitaminleri, magnezyum ve çinko sağlar. Yoğurt, özellikle sindirim sağlığını destekleyen probiyotik bakteriler içerir. Laktoz intoleransınız varsa yoğurdu, özellikle probiyotik yoğurdu da tolere edebilirsiniz. Test edip edemeyeceğinizi görmek için kadın doğum doktorunuza danışın.(Hamile Beslenmesi Listesi)

2.Baklagiller: Bu yiyecek grubu mercimek, bezelye, fasulye, nohut, soya fasulyesi ve yer fıstığını içerir. Baklagiller, vücudunuzun hamilelik sırasında daha fazla ihtiyaç duyduğu, bitki bazlı harika lif, protein, demir, folat ve kalsiyum kaynaklarıdır. Folat, en temel B vitaminlerinden biridir. Özellikle ilk üç aylık dönemde ve hatta öncesinde bebeğiniz ve sizin için çok önemlidir. Bazı çeşitler ayrıca demir, magnezyum ve potasyum bakımından da yüksektir.

3.Tatlı patates: Tatlı patatesler vücudunuzda A vitaminine dönüştürülen bir bitki bileşiği olan beta karoten açısından da zengindir. A vitamini bebeğin gelişimi için gereklidir. Tatlı patatesler bol miktarda bitki bazlı beta karoten ve lif kaynağıdır. Lif sizi daha uzun süre tok tutar, kan şekeri artışlarını azaltır ve sindirim sağlığını iyileştirir.(Hamile Beslenmesi Listesi)

4.Somon: Somon, birçok faydası olan esansiyel omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bunlar deniz ürünlerinde yüksek miktarda bulunur ve bebeğinizin beynini ve gözlerini oluşturmaya yardımcı olur ve hatta gebelik süresini artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca somon, çoğumuz için eksik olan çok az doğal D vitamini kaynağından biridir. Kemik sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu için önemlidir. Yalnız deniz ürünleri tüketiminde yüksek cıva içeren deniz canlılarının tüketilmemesine dikkat etmek gerekir.

5.Yumurta: Yumurta, hamilelik sırasında hayati bir besin olan harika bir kolin kaynağıdır. Yiyecek dünyasında hafıza vitamini olarak da bilinen kolin bebeğin beyin gelişiminde önemlidir ve beyin ve omurganın gelişimsel anormalliklerini önlemeye yardımcı olur. Tek bir bütün yumurta kabaca 147 miligram (mg) kolin içerir, bu da sizi hamileyken önerilen günlük 450 mg kolin alımına yaklaştırır.(Hamile Beslenmesi Listesi)

Hamilelikte rutin kontroller oldukça önemlidir. Düzenli aralıklarla kadın doğum doktorunuz tarafından bakılacak kan değerleriniz, kilo alımınız gibi kriterleri belirlemek üzere Doğum Sağlık Sigortası’ndan faydalanabilirsiniz. Hamileliğiniz başladıktan sonra satın alabileceğiniz Doğum Sağlık Sigortası ile;

  • Muayenelerde sadece 15 TL katılım payı ödersiniz.
  • Hamilelik rutin test ve tetkikleri SGK kapsamında Sağlık Sigortası ile karşılanır.
  • Normal ve sezaryen doğum Doğum Sağlık Sigortası kapsamındadır.
  • %15 ile %40 arasında değişen oranlarda Devlet Desteği ile Vergi Avantajından faydalanabilirsiniz.
  • Tercih ettğiniz Doğum Sağlık Sigortası şirketinin anlaşmalı olduğu hastaneler arasında tercih yapabilir, dilerseniz süre içerisinde hastane ve doktor değişikliği yapabilirsiniz.

6.Sebzeler: Brokoli,lahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, ihtiyaç duyacağınız pek çok besini içinde barındırır. Faydaları arasında lif, C vitamini, K vitamini, A vitamini, kalsiyum, demir, folat ve potasyum bulunur. Sebzeler ayrıca düşük doğum ağırlığı riskinin azalmasıyla da ilişkilendirilmiştir.

7.Yağsız et ve proteinler: Yağsız sığır eti ve tavuk, yüksek kaliteli proteinin mükemmel kaynaklarıdır. Hamilelik sırasında daha yüksek miktarlarda ihtiyaç duyacağınız demir, kolin ve diğer B vitaminleri açısından da zengindir. Erken ve orta hamilelikte düşük demir seviyeleri, düşük doğum ağırlığı ve diğer komplikasyon riskini artıran demir eksikliği anemisine neden olabilir.(Hamile Beslenmesi Listesi)

8. Meyveler: Meyveler küçük paketlerinde su, sağlıklı karbonhidratlar, C vitamini, lif ve antioksidanlar gibi pek çok iyiliği barındırır. Çok fazla lezzet ve besin sağlarlar, ancak nispeten az kalori içerirler. Hamileyken yenebilecek en iyi meyvelerden bazıları yaban mersini, ahududu, goji meyveleri, çilektir. Ayrıca avokado, çok sayıda tekli doymamış yağ asidi içerdiğinden alışılmadık bir meyvedir. Yüksek sağlıklı yağlar, folat ve potasyum içeriği nedeniyle avokado, hamilelik sırasında ve her zaman mükemmel bir seçimdir.

9.Tam Tahıllar: Rafine edilmiş muadillerinin aksine, tam tahıllar lif, vitamin ve bitki bileşikleri ile doludur. Beyaz ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine yulaf, kinoa, kahverengi pirinç, buğday meyveleri ve arpa tercih edebilirsiniz. Yulaf ve kinoa gibi bazı tam tahıllar da yeterli miktarda protein içerir.(Hamile Beslenmesi Listesi)

10. Kurutulmuş Meyve: Kuru meyve genellikle kalori, lif ve çeşitli vitamin ve minerallerde yüksektir. Bir parça kuru meyve, taze meyve ile aynı miktarda besin içerir, sadece susuz ve çok daha küçük bir formdadır. Atıştırmalık olarak ara öğünlerde tercih edebilirsiniz.

11. Su: Hamilelik sırasında kan hacmi yaklaşık yüzde 45 artar. Vücudunuz sıvı alımını bebeğinize yönlendirecektir, ancak su alımınıza dikkat etmezseniz, kendiniz de susuz kalabilirsiniz. Hafif susuzluk belirtileri arasında baş ağrısı, kaygı, yorgunluk, kötü ruh hali ve hafıza azalması yer alır. Su alımınızı artırmak, kabızlığı gidermeye yardımcı olur ve hamilelik sırasında yaygın olan idrar yolu enfeksiyonu riskinizi azaltabilir. Kadın doğum doktorları anne adaylarının günde ortalama 2 litre su içmelerini önerir. (Hamile Beslenmesi Listesi)

Yoruma kapalı.

Soru Sor
Whatsapp
Hamile Beslenmesi Listesi Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by