İdrar Kaçırma Nedir?

İdrar Kaçırma yaygın bir durumdur. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile yılda 10 muayene hakkınızda 15 TL ödeyerek rutin kontrollerinizi aksatmayın.0(850) 346 1130 

İdrar Kaçırma Nedir?

İdrar Kaçırma (İnkontinans) , yaygın bir durumdur ve mesanenin idrarı tutmasına veya salmasına yardımcı olan kaslar ve sinirlerdeki problemler nedeniyle oluşur. Herkesin başına gelebilse de, idrar kaçırma yaşlılarda ve özellikle kadınlarda daha sık görülür. Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda idrar kaçırabilirsiniz. Ya da ani bir tuvalete gitme dürtüsüne kapılıp tuvalete zamanında yetişemeyebilirsiniz.

İdrar Kaçırma Türleri Nelerdir?

Stres inkontinansı: Hapşırırken, öksürürken, gülerken, ağır nesneleri kaldırırken, egzersiz yaparken veya mesanenize baskı yapan başka şeyler yaparken idrar kaçırmanıza neden olur.

Aşırı aktif mesane (OAB) olarak da bilinen acil inkontinans: Ani ve güçlü bir gitme dürtüsü hissettikten sonra idrar kaçırmanızdır. Günde sekiz veya daha fazla kez ve geceleri birden fazla kez gitmeniz gerekiyorsa OAB’niz olabilir. Veya akan suya dokunduğunuzda veya duyduğunuzda gitme dürtüsü hissedebilirsiniz. OAB’nin kuru bir formu da vardır: Mesaneniz boş olsa bile gitme dürtüsü alırsınız.

Karışık (Mix) inkontinans: aynı anda hem stres hem de ısrarlı idrar kaçırma olması durumudur. Bu kadınlarda daha sık görülür. Erkeklerde daha sık görülen taşma tipi idrar kaçırma, mesanenizi tamamen boşaltamamanızdır, bu nedenle mesaneniz dolduğunda idrar kaçırabilirsiniz.

İdrar Kaçırma Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonu. Bu enfeksiyon mesanenizi tahriş edebilir, sizi idrara çıkma ve bazen de idrar kaçırma için güçlü bir dürtü ile bırakabilir.

Hamilelik ve doğum. Bir bebeği taşımaktan ve doğum yapmaktan kaynaklanan zorlanma, rahimdeki kasları, bağları ve sinirleri zayıflatarak idrar kaçırmaya neden olabilir.

Menopoz. Kadınlarda östrojen seviyeleri düştüğünde menopozda stres inkontinansı ve OAB daha yaygındır. Östrojen mesaneyi, rahim kasları ve üretrayı sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

Erkeklerde prostat sorunları. Prostat ameliyatı geçirmiş veya prostat büyümesi olan erkeklerin inkontinansı olma olasılığı daha yüksektir.

Sigara içmek. Uzmanlar neden olduğundan emin değiller, ancak sigara içenler, içmeyenlere göre daha yüksek idrar kaçırma riski altındadır.

Aşırı kilolu olmak. Fazla kilo, mesanenize baskı uygulayarak idrar sızdırmasına neden olabilir.

Tıbbi durumlar. Diyabet( şeker hastalığı), multipl skleroz ve Parkinson hastalığı gibi bazı durumlar sinirlere veya kaslara zarar verir.

Anksiyete.  Bazı insanlarda idrar kaçırmayı da tetikleyebilir.

İlaçlar. Sakinleştiriciler, uyku hapları ve depresyonu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar gibi bazı ilaçlar idrar kaçırmaya neden olabilir veya durumu daha da kötüleştirebilir.

Histerektomi. Rahminizi çıkarmak için ameliyat olduğunuzda mesaneyi destekleyen kaslar ve bağlar zarar görebilir.

İdrar Kaçırma Tedavisi

Bugün, idrar kaçırma için her zamankinden daha fazla tedavi var. Tedavi seçimi, sahip olduğunuz mesane kontrol probleminin tipine, ne kadar ciddi olduğuna ve yaşam tarzınıza en uygun olana bağlıdır. Genel bir kural olarak, önce en basit ve en güvenli tedaviler denenmelidir. Stres üriner inkontinans için genellikle cerrahi, dürtü tipi için ilaç kullanılır. Yapılması gereken ameliyat kolaydır, ancak deneyimli bir doktor tarafından yapılmalıdır.

Tamamlayıcı sağlık sigortaları yıllık uygun primlerle ve taksitle ödeme imkanıyla sahip olabileceğiniz sağlık ürünleridir. Anlaşmalı özel hastanelerde kullanabildiğiniz tamamlayıcı sağlık sigortası ile hastanenizi ve hekiminizi kendiniz seçerseniz. Muayenelerde sadece 15 TL ödersiniz ve SGK kapsamındaki testler için ödeme yapmazsınız. Hastane yatışlarınız da tamamlayıcı sağlık sigortası ile teminat dahilindedir. oda, gecelik yatış ve refakatçi giderleri sağlık sigortası ile karşılanır.

Kadın doğum doktorunuz aşağıdakileri denemenizi önerebilir:

Kegel egzersizleri : İdrar yapmayı durdurmak için kullandığınız kasları çalıştırır. Bu kasları güçlendirmek, idrarı mesanenizde daha uzun süre tutmanıza yardımcı olur.

Zamanlı işeme: Mesanenizi kontrol etmenize yardımcı olabilir. Zamanlanmış işemede, belirli bir programa göre, örneğin her saat başı idrar yaparsınız.

Çift işeme: Bu, idrara çıkmayı, ardından birkaç dakika beklemeyi ve ardından tekrar idrara çıkmayı içerir.Tuvalet zaman çizelgesi: Kişi, banyoyu gün içinde belirli saatlerde, örneğin her 2 saatte bir planlar.Mesane eğitimi, hastanın mesane üzerindeki kontrolünü kademeli olarak yeniden kazanmasına yardımcı olur

.Yaşam tarzı değişiklikleri idrar kaçırma tedavisine yardımcı olabilir. Kilo vermek, sigarayı bırakmak, alkole “hayır” demek, daha az kafein içmek (kahve, çay ve birçok gazlı içecekte bulunur), kabızlığı önlemek ve ağır nesneleri kaldırmaktan kaçınmak idrar kaçırmaya yardımcı olabilir. Diğer içecekler yerine su seçmek ve yatmadan önce içecekleri sınırlamak da yardımcı olabilir.

Tıbbi cihazlar

Aşağıdaki tıbbi cihazlar kadınlar için tasarlanmıştır.

  • Üretral ekler: Bir kadın cihazı aktiviteden önce yerleştirir ve idrar yapmak istediğinde çıkarır.
  • Peser: Vajinaya sokulan ve tüm gün boyunca takılan sert bir halka. Mesaneyi yukarıda tutmaya ve sızıntıyı önlemeye yardımcı olur.
  • Radyofrekans tedavisi: Alt idrar yollarındaki doku ısıtılır. İyileştiğinde genellikle daha sıkıdır ve genellikle daha iyi idrar kontrolü sağlar.
  • Botox (botulinum toksini tip A): Mesane kasına enjekte edilir, bu aşırı aktif mesanesi olanlara yardımcı olabilir.
  • Hacim arttırıcı maddeler: Üretra çevresindeki dokuya enjekte edilirler, bunlar üretranın kapalı kalmasına yardımcı olur.
  • Sakral sinir uyarıcısı: Bu, kalça derisinin altına implante edilir. Bir tel onu omurilikten mesaneye giden bir sinire bağlar. Tel, siniri uyaran ve mesane kontrolüne yardımcı olan bir elektrik darbesi yayar.

Size en uygun tedavi yöntemini kadın doğum doktorunuz belirleyecektir. Şikayetleriniz artmadan, henüz hastalığın başında mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz. Sizin ve ailenizin sağlık harcamalarını ekonomik hale getirmek için sağlık sigortası sahibi olun. Teklif ve detaylı bilgi için uzman sağlık ekibimiz ile iletişime geçin. 0(850) 346 1130 

Yoruma kapalı.

Soru Sor
Whatsapp
İdrar Kaçırma Nedir? Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by