Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim?
Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim? Hamileliğinizde Sağlık Giderlerinizi avantajlı hale getirmek için hemen uzman sağlık ekibimizle İletişime geçin.
Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim?
Hamileliğin hangi haftasında olduğunuzu ve doğum tarihinizi bilmek, özellikle ilk kez hamileyseniz, her zaman kolay değildir.
Muhtemel doğum tarihini bilmek için, çoğunlukla aşağıdaki parametrelere dayanan Naegele Kuralı kullanılır:
- Hamilelik 40 hafta, yani son adetinizin ilk gününden itibaren 280 gün sürer.
- 28 günlük bir standart adet döngüsü uzunluğu varsayılır.
- Yumurtlama, döngünün 14. günü civarında gerçekleşir .
Gördüğünüz gibi, bu kural standartlaştırılmış kavramlara dayanmaktadır. Adet döngüsünün süresinin her kadına ve ayrıca döllenmenin tam olarak gerçekleştiği güne göre değiştiği doğrudur. Yalnız bilinmelidir ki, bebeklerin sadece %5’i tam muhtemel doğum tarihine göre hesaplanan günde doğar. Tahmini bir son tarih olduğundan, muhtemelen doğum tarihinizden iki hafta önce ve sonra doğum yaparsınız.
Aslında, 20 kadından sadece 1’i tahmini doğum tarihinde doğum yapıyor, bu da dünya çapındaki bebeklerin sadece %5’inin tam zamanında doğması anlamına geliyor. (Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim?)
Son Adet Tarihine Göre Doğum Tarihi
Bu yöntem, son adet döneminin tarihinin ilk gününe 280 gün ekleyerek vade tarihini hesaplar. Bu varsayım 28 günlük düzenli bir döngü için geçerlidir ve hamileliğin ilk iki haftası adet dönemi ve yumurtlama olarak kabul edilir.
Doğum Tarihini Hesaplamak İçin Kullanılan Yöntemler
Aşağıdaki kurallar, daha doğru sonuçlar için bu hesaplamayı değiştirir. Adet döneminizin düzenliliği bu yöntemi etkilediğinden, hiçbir şekilde %100 doğru olamaz. Ayrıca son adet tarihinizi tam olarak hatırlamak zorunda kalmamak için adet döngünüzü takip etmenizde fayda var.
1. Naegele Kuralı
Bu, hamileliğin son tarihini hesaplamanın standart yoludur. Kadın doğum doktorları doğum tarihini hesaplamak içingenel olarak Naegele kuralını kullanır.
Algoritma şu denkleme dayanmaktadır:
Son Adet Tarihi (20–45 gün olası döngü uzunluğu) + 280 gün.
Bu kural, adet döngüsünün başlangıcından sonraki 14. günde yumurtlama ile birlikte, düzenli bir adet döngüsünü 28 gün olarak kabul eder. Döngünüz daha uzun sürerse, son tarihiniz daha geç olacaktır. Adet döngünüz daha kısaysa, tarih daha erken olacaktır. (Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim?)
2. Mittendorf-Williams Kuralı
Mittendorf-Williams kuralı, Naegele kuralından daha gelişmiş olarak kabul edilir, çünkü ne kadar fazla bilgi verirseniz, sonuçlar o kadar güvenilir olur.
Bu kural, yeni annelerin hamileliğinin biraz daha uzun olduğunu (288 gün) ve yeni anne olmayanların doğum tarihinin Son Adet Tarihlerinden 283 gün sonra olduğunu gösteren bir araştırmaya dayanmaktadır.
Algoritma şu denkleme dayanmaktadır:
İlk hamilelik için: Son Adet Tarihi – 3 ay + 15 gün
İkinci ve sonraki doğumlar için: Son Adet Tarihi – 3 ay + 10 gün
Bu, Naegele kuralına kıyasla yeni anneler için 8 gün ve yeni anne olmayanlar için 3 gün daha ekler. (Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim?)
3. Parih Kuralı
Parikh denklemi düzensiz adet döngüler için uygulanır ve doğum tarihi, Son Adet Tarihine 9 ay eklenerek ve 21 gün çıkarılarak ve önceki döngülerin uzunluğu toplanarak hesaplanır.
Algoritma şu denkleme dayanmaktadır: Son Adet Tarihi + 9 ay – 21 gün + önceki döngülerin uzunluğu
Bu denklem Naegele kuralının bir modifikasyonu olarak görülse de, kullanımı Muhtemel Doğum Tarihinizi hesaplarken ortaya çıkabilecek hataları önemli ölçüde azaltır. (Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim?)
4. Wood Kuralı
Wood’un yöntemi, kadının sahip olduğu gebeliklerin sayısı kadar adet döngüsünün bireysel uzunluğunu da hesaba katar.
Algoritma aşağıdaki denklemlere dayanmaktadır:
- Yeni anne olup olmamanıza göre ilk olarak Muhtemel Doğum Tarihinizi hesaplarsınız.
- Yeni anneler için: Son Adet Tarihi + 1 yıl – 2 ay ve 2 hafta = Muhtemel Doğum Tarihi
- İkinci ve sonraki doğumlar için: Son Adet Tarihi + 1 yıl – 2 ay ve 2,5 hafta = Muhtemel Doğum Tarihi
- Ardından, döngünüzün 28 günden daha uzun veya daha kısa olmasına bağlı olarak aşağıdaki denklemlerle sonuçlanan Muhtemel Doğum Tarihini kullanırsınız. (Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim?)
- 28 günden uzun döngüler için: Muhtemel Doğum Tarihi + (mevcut döngü uzunluğu – 28 gün) = Muhtemel Doğum Tarihi
- 28 günden kısa döngüler için: Son Adet Tarihi – (28 gün – mevcut döngü uzunluğu) = Son Adet Tarihi
Hamile Kalma Tarihine Göre Doğum Tarihi
Doğum tarihinizi ghamile kalma tarihinden itibaren hesaplamanın daha kolay olacağını düşünebilirsiniz, ancak bu düşündüğünüzden biraz daha karmaşıktır. Kesin ilişki tarihi bilinse bile, kesin hamilelik tarihi neredeyse hiçbir zaman bilinemez. Bunun sebebi;
- Sperm kadın vücudunda 5 gün, yumurta yumurtalıktan çıktıktan sonra 24 saat yaşayabilir.
- Bu nedenle uzmanlar, hamile kalma tarihinize iki gün eklemenizi ve oradan saymanızı önerir. (Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim?)
Hamilelikte Sağlık Giderleri
Hamileliğiniz başladıktan sonra yapılabilen doğum sağlık sigortası ile hamileliğinizin ilk haftalarından itibaren rutin gebelik kontrollerinizi yaptırabilir, bebeğinizin gelişimi takip edebilirsiniz. Hastane yada doktor değişikliği yapmak istediğinizde tek yapmanız gereken buna karar vermektir. Doğum şeklinize karar verebilir,anestezi uygulamanız için kadın doğum doktorunuzla ortak karar verebilirsiniz. Epidural anestezi yada spinal anestezi seçeneklerinden doktorunuz sizi, en uygun olan anestezi şekli için yönlendirecektir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası ile anlaşmalı özel hastaneler arasında değişiklik yapabilirsiniz. Sadece yaşadığınız ilde değil Türkiye’nin bütün illerindeki anlaşmalı özel hastanelerde doğum sağlık sigortasını kullanabilirsiniz. Üstelik rutin test ve tetkiklerin için muayene ücreti olarak sadece 15 TL SGK katılım payını ödeyerek.
Hamilelikte hastane seçimi bazen de seçtiğiniz doktorun anlaşmalı olduğu hastanelere göre belirlenebilir.
Hamileliğinize özel bir hastanede değil de özel bir muayenehane hekimi ile de sürdürebilirsiniz. Bu durumda kadın doğum doktorunuzun kliniğinde kontrollerinizi olabilir, gerekli kan testlerinizi verebilir, özel görüntüleme cihazları ile bebeğinizin gelişimini takip edebilirsiniz. Yine kadın doğum doktorunuz ile birlikte doğum yapacağınız hastaneyi seçebilir, öncesinde hastane ziyaretinde bulunabilirsiniz. (Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim?)
Yoruma kapalı.