Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi?
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi? Tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel hastanelerde devlet destekli vergi avantajından faydalanmak için uzman sağlık ekibimizi Hemen Arayın.
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi?
Hamile her beş anneden biri baş ağrısından yakınır. Hamilelik sırasında baş ağrısı şunlar olabilir:
- Birincil Baş Ağrıları: Başka bir hastalığın varlığı ile ilişkili olamayan baş ağrısı.
- İkincil Baş Ağrıları: Baştaki ağrı, altta yatan hastalığın semptomlarından biri olduğunda.
Daha yaygın olanı, yaşam için tehdit oluşturmayan birincil baş ağrılarıdır. İkincil baş ağrıları çok daha az yaygındır, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilirler, bu nedenle ilk etapta doğrulanmaları gerekir.
- Baş ağrısının ciddi bir hastalığın belirtisi olduğunu gösteren tehlike işaretleri:
- Ani başlayan çok şiddetli bir baş ağrısı (hemorajik inme hariç değildir);
- Bulanık görme veya zonklayan kulak çınlaması ile ilişkili ağrı (muhtemelen kafa içi basıncının artması);
- 60 dakikadan uzun süren veya uzun süreli nörolojik semptomların eşlik ettiği ağrı (inme veya demiyelinizasyon göz ardı edilemez);
- Değişen sıklıkta veya karakterde kronik tek taraflı baş ağrısı;
- Kanser veya herpes virüsü enfeksiyonu olan hastalarda baş ağrısı.
- Optik disk ödemini (kafa içi hipertansiyonun bir işareti) ve vaskülit belirtilerini dışlamak için oftalmoskopi zorunludur. (Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi?)
Hamilelik Sırasında birincil Baş Ağrıları
Birincil baş ağrıları ilk kez hamilelik sırasında ortaya çıkabilir, ancak ilk trimesterde bir artışla hamilelikten önce daha sık görülür. Baş ağrısı hamilelerde hamile olmayan kadınlara göre daha az görülür. Ve doğum yapmamış olanlarda doğum yapanlara göre daha sık ve yoğundur.
Hamilelik sırasında ağrının seyri birçok faktörden etkilenir: yüksek östrojen seviyeleri, depresyon, uyku bozukluğu, östrojenin trombositler üzerindeki etkisi, tromboz. (Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi?)
Hamilelik Sırasında İkincil Baş Ağrıları
Dört özel ikincil baş ağrısı türüne dikkat edilmelidir:
1.Primer idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (IIH): Genellikle doğurganlık çağındaki fazla kilolu kadınlarda görülür (her 100.000 kilolu kadında 20-84). Valsalva manevrası veya vücut pozisyonundaki bir değişiklik ile şiddetlenen, gözlerde geçici koyulaşma ve zonklayan kulak çınlaması ile birlikte, ilerleyici günlük nabız atmayan baş ağrısı ile kendini gösterir. Optik disk ödemi, tedavi edilmediği takdirde ilerleyebilen ve geri dönüşü olmayan hale gelebilen, bazen çift görmenin eşlik ettiği önemli bir tanısal özelliktir.
2.İkincil intrakraniyal hipertansiyon (VIH): IVH vakalarının yaklaşık 1/3’ü venöz sinüslerin trombozunun sonucudur. Serebral ven trombozu gebeliğin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir, ancak daha sık doğum sonrası dönemde. (Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi?)
3.Gebelik zehirlenmesi ile ilişkili baş ağrısı: Gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon ve idrarda protein varlığı ile kendini gösterir. Hamile kadınların %8’inde görülür ve gebeliğin 20. haftasından sonra veya doğum sonrası dönemde ortaya çıkar. Eklampsi, preeklampsi gelişiminin bir sonucu olarak nöbetler ve/veya körlük ve/veya komadır. Preeklampsi ve eklampsi felce neden olabilir. Eklampsi, hamile kadınlarda en yaygın ölüm nedenlerinden biridir.
4.Merkezi sinir sisteminin (DOACNS) iyi huylu geri dönüşümlü anjiyopatisi: Bu sendrom doğum sonu kanamalarda ergometrin maleat kullanımına bağlı olarak doğum sonrası dönemde de gelişebilir. Ana semptom, başlangıçta şiddetli bir baş ağrısıdır. Doğum sonrası dönemde öncelikle epidural anesteziye bağlı sekonder baş ağrıları ortaya çıkabilir veya migren geri dönebilir.
Hamilelikte Baş Ağrısının Önlenmesi
- Stres baş ağrısını tetikleyebilir, bu nedenle anne adaylarının iyi bir uykuya ihtiyacı vardır. Her gün yaklaşık olarak aynı saatte uyumak önemlidir.
- Migren ile baş ağrısının ortaya çıkmasına neden olan faktörleri izlemek gerekir. Günlük tutmak bu konuda yardımcı olacaktır.
- Açlık hissi başka bir ağrı nöbetine neden olabilir. Gerektiğinde bir şeyler atıştırabilmeniz için yanınızda kuru meyve bulundurmanızda fayda var. (Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi?)
- Daha fazla rahatlamak ve temiz havada yürümek önemlidir.
- Aynı pozisyonda çalışırken her 30 dakikada bir kalkıp yürümelisiniz.
- Herhangi bir sert ses veya kokudan kaçınılmalıdır.
- Ilık duş ve havuzda yüzmek rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
9 ay boyunca kadın doğum uzmanları ile düzenli muayenelerde hamileliğin izlenmesinin amacı, annenin ve doğmamış bebeğinin sağlığıdır. Doğum Sağlık Sigortası ile, muayenelerde 15 TL katılım payı ödersiniz ve rutin hamilelik testleri ek ücret ödemeden yapılır. (Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi?)
Hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında sahip olabileceğiniz sağlık sigortaları ile doktorunuzu seçebilirsiniz. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile SGK kapsamındaki tüm anlaşmalı hastanelerde kullanabilir, dilerseniz sağlık sigortalarının devlet destekli vergi avantajından da faydalanırsınız.
Detaylı bilgi ve uzman sağlık ekibimizden kadın doğum doktoru önerilemiz için bizi arayın. 0(850) 346 1130
Yoruma kapalı.