Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde kabızlık ebeveynleri endişelendirebilir. Çocuk Sağlık Sigortası ile muayenelerde 15 TL ödeyin, %20 vergi avantajından faydalanın. 0(850) 346 1130

Bebeklerde Kabızlık

Bir bebeğin bağırsak hareketlerinin düzeni, anne sütünden formül mamaya geçmek, katı gıdalara başlamak veya normalden daha az mama içmek gibi diyetleri değişirse değişebilir. Bebeğinizin dışkısı (kakası) yumuşak değilse veya kolay çıkmıyorsa kabız olabilir. Çoğu zaman, bebeğiniz gerçekten kabız değildir. Henüz kaka yapmak için bir rutin geliştirmemiş olabilirler.

Bebeklerde Kabızlık Nedir?

  • Bebeğinizin kakasının kıvamı (sertliği veya yumuşaklığı) neyle beslendiğine bağlıdır. Ayrıca, diyete katı yiyecekler eklendikçe ve bebeğinizin sindirim sistemi daha olgunlaştıkça zamanla değişir.
  • Bazı ebeveynler, her gün kaka yapmazlarsa bebeklerinin kabız olacağından endişelenir. Bazı bebeklerde her bağırsak hareketi arasında birkaç gün olabilir ve bu genellikle bir sorun değildir.
  • Sadece anne sütü ile beslenen bebekler, başlangıçta oldukça gevşek ve akıcı dışkıya sahip olma eğilimindedir. Dışkıları zamanla biraz daha sertleşmeye ve daha seyrekleşmeye başlar. Emzirilen bebeklerin kaka miktarında da büyük farklılıklar olabilir. Bazı anne sütüyle beslenen bebekler günde birkaç kez, bazıları ise haftada sadece bir veya iki kez kaka yapabilir. Bu aralık normaldir.
  • Mama ile beslenen bebekler, emzirilen bebeklere göre biraz daha sert dışkıya sahip olma eğilimindedir ve bağırsak hareketleri daha azdır. (Bebeklerde Kabızlık)
  • Katı yiyecekler verildiğinde (yaklaşık 6 aylıkken), kaka tekrar biraz daha sert hale gelecektir.
  • Bu ihtimallerin tümü bebeğinizin normal gelişiminin bir parçasıdır. Sağlıklı kaka gevşek ve akıcı olmaktan yumuşak ama sert olmaya kadar değişebilir.

Kabızlık Şunlarla Bağlantılı Olabilir:

  • Karın ağrıları
  • İştah azalması veya yemek yeme
  • “Dolu” olma hissi
  • Tuvalet kağıdında veya dışkının dışında az miktarda kan
  • İç çamaşırına sızan dışkı (enkoprezis veya kirlenme)
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları (Bebeklerde Kabızlık)

Kabızlığın Belirtileri Nelerdir?

  • Kronik kabızlığı olan çocuklar yavaş yavaş gergin bir rektum geliştirir. Gerilmiş rektum daha sonra bir dışkı tıkacı ile doldurulur. Zamanla rektumun gerilmiş kasları tüm dışkıyı rektumdan dışarı itemez. Sıvı dışkı bu dışkı tıkacının etrafına sızar ve çocuk rektumda dışkı olduğunu veya kirlenmek üzere olduğunun farkında olmadan iç çamaşırına sızabilir.
  • Yeni yürümeye başlayan çocuklar genellikle ağrılı bir bağırsak hareketi geçirdikten sonra dışkılarını tutmaya çalışırlar. Genellikle bacak bacak üstüne atarlar ve katılaşırlar. Başka bir acı verici deneyim yaşamamaya kararlıdırlar ve genellikle günlerce bağırsak hareketlerini tutabilirler.
  • Tuvalet eğitiminden geçen çocuklar oyundan çıkıp tuvalete gitmek istemeyebilirler. Ayrıca alışık olduklarından farklı bir banyoyu kullanmaktan korkabilirler. Birçok çocuk okulda veya yeni bir kreşte tuvalete girmek istemez. Bu sorunları önceden tahmin edip bunlarla erken ilgilenirseniz, bu durumlarda dışkı tutmaktan kaynaklanan kabızlığın çözülmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Bazı çocuklar dışkıyı dışarı itmeye çalışırken popolarını gevşetmeyi öğrenmekte zorlanırlar. Bu çocuklar aynı anda hem itip hem de tutabilirler, bu da dışkıyı çıkarmayı zorlaştırır.
  • Bazı çocukların kolonlarında yavaş hareket vardır. Bu, kolona dışkıdan suyu çıkarmak için daha fazla zaman vererek sert, kuru ve geçmesini zorlaştırır. Bu zamanla iyileşebilir.

Bebeğinizin doğumundan kısa bir süre sonra Çocuk Sağlık Sigortası yaptırmanız sağlıklı bir karar olacaktır. Özellikle yenidoğan bebeklerin, doğumlarını takip eden 1 yıl içerisinde sıklıkla rutin kontrollere götürülmesi gerekmektedir.(Bebeklerde Kabızlık)

  1. Çocuk Sağlık Sigortası ile;
  1. Şirketlere göre değişen, ayakta tedavileriniz için 1 yıl içinde kullanabileceğiniz 8-10 muayene hakkınız olur.
  2. Her muayenenin kendisini takip eden 10 gün içerisinde kontrol süreci hakkı bulunur.
  3. Muayenelerde sadece 15 TL katılım payı ödemeniz yeterlidir.
  4. Test ve tetkiklerinizin SGK kapsamında olanları için ek ücret ödemesi yapmazsınız.
  5. Yatarak tedavileriniz Çocuk Sağlık Sigortası ile  %100 karşılar.
  6. Sağlık sigortanızın istediğiniz anlaşmalı hastanede kullanabilirsiniz.
  7. SGK anlaşmalı doktorlar arasında tercihte bulunabilirsiniz.
  8. Tüm tamamlayıcı sağlık sigortalarında olduğu gibi çocuk sağlık sigortasında da devlet desteği ile vergi avantajı vardır.

Sağlık Sigortalarında Vergi Avantajı Nedir?

Özel sektör ya da kamu çalışanları ile işverenleri dahil edebildiğimiz, geliri üzerinden vergi ödeyen herkes sağlık sigortalarında Devlet Desteğinden yararlanabilir.

Gelirinize göre ödediğiniz poliçe tutarının %15 ile %40’ı arasındaki oranı vergi avantajı olarak geri ödeme şeklinde alabilirsiniz. Poliçenizi işyerinizde muhasebe birimine vermeniz bu devlet desteğinden faydalanmanızı sağlayacaktır. Bu sayede sağlık sigortanız %40’a kadar daha uygun rakamlara mal olmuş olur. Ayrıca e-devlet uygulaması üzerinden sahip olduğunuz sağlık sigortalarını görebilirsiniz. (Bebeklerde Kabızlık)

Yoruma kapalı.

Soru Sor
Whatsapp
Bebeklerde Kabızlık Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by