Çikolata Kisti Nedir?

Çikolata kisti üreme çağındaki kadınlarda yaygın olarak görülür. Kadın Doğum Uzmanınız ile rutin kontrollerde Sağlık Sigortası kullanın. 0(850)346 1130

Çikolata Kisti Nedir?

Çikolata kisti üreme çağındaki kadınlarda yaygın olarak görülen bir durumdur. Şüpheli çikolata kistinin belirtileri kişiye özel değildir, çünkü başka koşullarda da bulunabilirler. Genellikle adet sırasında kronik karın ağrısı olur ve bu her ay daha ağrılı hale gelir. Öne, göbekten kasıklara ve arkaya, belden kuyruk sokumuna kadar ağrır ve hatta bayılma noktasına kadar ağrılı hale gelebilir.

Bağırsaklarda huzursuzluk, şişkinlik, ishal, dışkılama sırasında ağrı ve ayrıca mide, sırt, bacaklarda veya cinsel ilişki sırasında ağrı hissedebilirler. Kan boşaltabilir veya idrara çıkabilir veya daha sık idrara çıkabilirler. Bu durum, fallop tüpleri daraldığı için kısırlığa bile yol açabilir.

Çikolata Kistinin Belirtileri ve Nedenleri

Doktorlar, çikolata kisti veya yumurtalık endometriomalarına neyin neden olduğunu kesin olarak bilmiyorlar. En yaygın teori, endometriozisin, aylık adet döngünüz sırasında adetinizin (endometriyal dokunun ) bir kısmının geriye doğru akması (retrograd menstrüasyon) nedeniyle meydana gelmesidir. Vücudunuzu vajinanızdan terk etmek yerine, dokunun bir kısmı fallop tüplerinizden ve yumurtalıklarınıza geri döner. Vücudunuz rahminizin iç zarını kanayan hormonları saldığı her adet döngüsünde, yerinde olmayan doku da kanar. İltihaplı hale gelir. Zamanla, adet kanı ve etrafındaki iltihaplı doku bir yumurtalık endometrioma haline gelebilir.

Çikolata Kistinin Belirtileri

Kasıklarınızdaki ağrı veya hassasiyet, çikolata kistinin olduğunu bilmenin en yaygın yoludur. Başka belirtiler de fark edebilirsiniz;

  • Ağrı adet sancıları
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı (disparoni).
  • İşerken veya kaka yaparken ağrı.
  • Sık idrara çıkma dürtüsü.
  • Sırt ağrısı.
  • Kusma.
  • Şişkinlik.
  • Mide bulantısı.

Ağrı her ay giderek şiddetleniyorsa ve işe gitmenize engel oluyorsa çikolata kisti olduğundan şüphelenmelisiniz. Yapılacak en iyi şey, muayene olmak için mümkün olan en kısa sürede bir kadın doğum doktoruna görünmektir. Çikolata kisti olduğu tespit edilirse, en iyi seçenek erken tedavi almaktır.

Sağlık Sigortası ile rutin yıllık kadın doğum bölümü kontrollerinde erken tanı ile kadın hastalıklarının önüne geçersiniz.

Çikolata Kistiniz Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Birçok insan, adet krampları ile ilişkili karın ağrıları ile çikolata kistinin neden olduğu ağrıları ayırt edemez. Bu durum normalde 20 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Bu yaştaysanız ve daha önce adet sırasında ve karın bölgesinde bu düzeyde ağrı yaşamadıysanız mutlaka kadın doğum doktorunuzu görünün.

Tıpta çikolata kisti endometriozis olarak bilinir. Endometriyal hücreler tohum gibidir ve yavaş yavaş büyüyerek kistlere dönüşürler. Hangi kısma gömülürse kistler orada büyür; örneğin pelvik taban, fallop tüpleri, bağırsaklar, vajina, rahim vb.

Bir kistin büyümesi için en yaygın yer yumurtalıklardır. Bunun nedeni, büyüme için ideal koşulları sağlayan, en fazla östrojen hormonuna sahip olmalarıdır. Bir kadın adet gördüğünde, endometrium soyulur ve kan bırakır, ancak endometriyum yumurtalıklara ulaştığında ve kan saldığında, gidecek yeri yoktur. Bu, kademeli olarak kan birikmesine neden olur ve yavaş yavaş suyla dolan bir balon gibi, kistin kanla dolmasına neden olur. Kan kist içinde uzun süre kalırsa, kahverengi görünecek ve çikolataya benzeyecektir, bu nedenle ‘çikolata kisti’ adını alır.

Sağlık sigortaları ile yıllık rutin kontrollerde olası hastalıklarınızın önüne geçersiniz. Uygun rakamlar ile, taksitle ödeme olanağı ile size uygun sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi almak için hemen bizi arayın.20 den fazla şirket ve 700 ün üzerinde memnun sigortalı yorumu ile Sigorta Partner AŞ. Olarak size sağlık hizmeti sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Çikolata Kisti Tedavi ve Yöntemleri

Semptomların çok şiddetli olmadığı durumlarda, kadın doğum doktoru, hastadan kendisini izlemesini ve düzenli kontroller için geri gelmesini isteyebilir. Semptomların daha şiddetli olduğu durumlarda doktor çikolata kistini ilaçla tedavi edebilir veya hasta zaten ilaç kullanıyorsa ve etkili olmadıysa ameliyata karar verebilir.

Günümüzde doktorlar laparoskopik cerrahiyi standart bir işlem olduğu için modern ekipmanlarla tercih etmektedirler.

Laparoskopi: Ağrılı, büyüyen veya 4 santimetreden büyük çikolata kistiniz varsa, kadın doğum doktorunuz laparoskopi önerebilir. Bu boyuta ulaştığında kistin kanserleşme riski artar. Kisti çıkarmak sadece semptomlarınızı iyileştirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yumurtalık dokusunda çikolata kisti patlaması gibi devam eden hasar riskini de azaltır. Yumurtalık endometriomaları nedeniyle doğurganlık sorunlarınız varsa, hamile kalma şansınızı artırabilir.

Histerektomi/Ooferektomi: Diğer teknikler semptomlarınızı iyileştirmediyse ve hamile kalmayı planlamıyorsanız, sağlayıcınız rahminizi (histerektomi) ve/veya yumurtalıklarınızı (ooferektomi) aldırmanızı önerebilir. Sizin için en iyi tedavi, yaşınız, kanser riskiniz, tüp bebek düşünüp düşünmediğiniz de dahil olmak üzere hamile kalma planlarınız gibi birçok faktöre bağlıdır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanınız sizin durumunuza göre en iyi tedavi seçeneklerini önerebilir.

Yoruma kapalı.

Soru Sor
Whatsapp
Çikolata Kisti Nedir? Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by