Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile muayenelerde yalnızca 15 TL ödeyin, rutin kadın doğum kontrollerinizi aksatmayın.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık, esas olarak oral ve anal ilişki dahil olmak üzere cinsel aktiviteler sırasında doğrudan enfeksiyon yoluyla bulaşan, bulaşıcı bir hastalıktır. (Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar)
En yaygın olanları şunlardır :
- Kandida
- Klamidya
- Kondilom
- Hepatit B veya C (HBV veya HCV)
- Bel soğukluğu
- Genital herpes (HSV)
- HIV-Aids
- Papilloma virüsü (HPV)
- Uyuz
- Frengi
- Trikomoniyaz
Cinsel yolla bulaşan çok sayıda hastalık, zaman içinde kısırlık veya kanser gibi ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar zamanında teşhis edilirse zarar kontrol altına alınabilir. Derhal tanınıp tedavi edilmezlerse günlük yaşamın dinginliğini etkileyerek psikolojik acılara ve utanç duygusuna neden olabilirler.
Ayrıca, cinsel yolla bulaşan bir hastalığın varlığı, vücudu savunmasız hale getirerek HIV virüsünün (AIDS’e neden olan virüs) kişiye bulaşmasına da zemin hazırlar. (Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar)
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nasıl Bulaşır?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, mikroorganizmaların vücuda sperm veya vajinal salgılar veya kan yoluyla getirilmesiyle oluşur.Ya da enfeksiyon, doğrudan ten tene temas veya mahrem kısımları, ağız veya anüsü kaplayan mukoza zarları arasındaki temas yoluyla da bulaşabilir. (Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar)
Cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanma riskini artıran durumlar ve özellikler şunlardır:
- Özellikle kızlar için 25 yaş altında olmak
- 17 yaşından önce ilk cinsel ilişkiye girmiş olmak
- Çoklu cinsel partner sayısı
- Cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan veya olmuş bir partnere sahip olmak
- Uyuşturucu ve alkol kullanımı
- Cinsel şiddete maruz kalmak
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan sorumlu ajanlar, her türlü cinsel ilişki (vajinal, anal, oral) yoluyla enfekte vücut sıvıları (meni, vajinal akıntılar, kan, tükürük) ile temas yoluyla bulaşır.
Ayrıca kan yoluyla (örn. transfüzyonlar, yaralarla temas, şırınga değişimi, dövmeler, piercingler) veya doku veya organ nakli (HIV, HBV, HCV, Sifiliz) ve son olarak anneden fetüse doğrudan geçiş yoluyla bulaşabilirler. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hamilelik sırasında fetüse veya anne sütü yoluyla yenidoğana bulaşabilir. Örneğin HIV, hepatit B virüsü , genital herpes/HPV, sifiliz, bel soğukluğu, klamidya gibi.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için doğru tanı testleri mevcuttur. HPV enfeksiyonunu teşhis etmek için PAP testi veya HPV-DNA testi yapılmaktadır. Hepatit B teşhisi için ise serumda antikor aramak gerekir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için şu anda mevcut olan tek hızlı ve ucuz testler, sifiliz ve HIV içindir. Bu testler doğrudur, 15-20 dakikada sonuç verebilir ve kullanımı kolaydır. (Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar)
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için birkaç tedavi var:
- Üç bakteriyel enfeksiyon (klamidya, gonore ve frengi) ve bir parazitik (trikomonasis) genellikle etkili tek doz antibiyotik rejimleriyle tedavi edilebilir, ancak özellikle gonore olmak üzere antimikrobiyal direnç son yıllarda hızla artarak tedavi seçeneklerini azaltmaktadır.
- Herpes ve HIV için mevcut en etkili ilaçlar, hastalığı tedavi edemeseler de hastalığın seyrini değiştirebilen antivirallerdir.
- Hepatit B için antiviral ilaçlar virüsle savaşmaya ve karaciğer hasarını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Hamile kalmadan önce yapılan sağlık sigortaları, olası riskli gebelik profilinize önlem olarak rahatlıkla tercih edilebilir. Bekleme süreli ve bekleme süresiz tamamlayıcı sağlık sigortası modelleri için uzman sağlık ekibimiz ile görüşün. 0(850) 346 1130
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Avantajları
Özel hastanelerdeki muayene ve muayeneye bağlı test ve tahlillerin ücretleri sağlık sorununuza göre değişir. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile;
- Muayenelerde yalnızca 15 TL katılım payı ödersiniz.
- Kadın doğum doktorunuzun isteyeceği SGK karşılıklı test ve tahliller sağlık sigortası ile karşılanır.
- Yatarak tedavi teminatı ile ameliyat, oda, refakatçi giderleri sağlık sigortası ile %100 karşılanır.
- Yalnızca Kadın Doğum Bölümünde değil, gerekli olması durumunda diğer bölümlerde de muayene haklarınızı kullanırsınız.
- Dilediğiniz zaman doktorunuzu ve hastanenizi kolayca değiştirebilirsiniz.
- Doktorunuzun unvanı dolayısı ile ek ücret ödemesi yapmazsınız.
- Aynı şirkette ortalama 4 yıl sağlık sigortalı olduğunuzda ÖBYG (ömür oyu yenileme garantisi) sahibi olursunuz ki bu ilerleyen yaşlarda sağlığınız için oldukça kıymetlidir.
- Beklenmeyen sağlık giderlerine karşı hazırlıklı olursunuz.
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile ödediğiniz poliçe tutarının, gelirinize oranla %15 ile %40’ı arasındaki tutarı, devlet desteği ile vergi avantajı olarak geri almış olursunuz.
Yoruma kapalı.