Dış Gebelik Tedavisi
Dış Gebelik Tedavisi Nasıldır? Hamile kalmadan önce Doğum Sağlık Sigortası yaptırın, olası hastane yatışlarınız sağlık sigortası ile karşılansın. Bilgi için; 0(850) 34 1130
Dış Gebelik Tedavisi
Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın kendisini rahmin dışına, genellikle fallop tüplerinden birine yerleşmesidir. Fallop tüpleri, yumurtalıkları rahme bağlayan tüplerdir. İçlerine bir yumurta sıkışırsa, bebeğe dönüşmez ve hamilelik devam ederse sağlığınız risk altında olabilir. Ne yazık ki, hamileliği kurtarmak dış gebelikte mümkün değildir. Genellikle ilaç veya ameliyatla çıkarılması gerekir. (Dış Gebelik Tedavisi)
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Dış gebelik her zaman semptomlara neden olmaz ve sadece rutin gebelik taraması sırasında tespit edilebilir. Belirtileriniz varsa, muhtemelen hamileliğin 4. ve 12. haftaları arasındasınızdır. Dış gebeliğin belirtileri şu şekilde olabilir;
- Kaçırılmış bir adet dönemi ve diğer hamilelik belirtileri
- Bir tarafta düşük karın ağrısı
- Vajinal kanama veya kahverengi sulu akıntı
- Omzunuzun ucunda ağrı
- Tuvalete çıkarken rahatsızlık
Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?
Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın kendisini rahmin dışına implante etmesiyle oluşur. Çoğu fallop tüplerinde gerçekleştiği için bunlara “tubal gebelikler” de denir. Yumurtada veya tüpte bir sorun olsa da yumurta rahme giden yolculuğunda takılıp kalır. (Dış Gebelik Tedavisi)
Hamilelik rahim dışında yaşayamaz, bu nedenle tüm dış gebelikler sona ermelidir. Eskiden dış gebeliği olan kadınların yaklaşık %90’ının ameliyat olması gerekiyordu. Günümüzde ameliyat sayısı çok daha düşük ve daha birçok dış gebelik, ilerlemelerini engelleyen ilaçlarla yönetiliyor.
Dış gebelik teşhisi konulursa, doktorunuzun bunu nasıl tedavi edeceği, hamileliğin ne kadar ilerlediğine, embriyonun nerede olduğuna ve belirtilerinizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. (Dış Gebelik Tedavisi)
Dış gebelik için 3 ana tedavi vardır:
- Beklenti yönetimi: Dikkatle izlenirsiniz ve döllenmiş yumurta kendi kendine çözülmezse aşağıdaki tedavilerden biri kullanılır
- İlaç : Hamileliğin büyümesini durdurmak için metotreksat adı verilen güçlü bir ilacın enjeksiyonu kullanılır.
- Cerrahi- ameliyat: Diğer durumlarda, ameliyata ihtiyacınız olacak. En yaygın olanı laparoskopidir. Doktorunuz dış gebeliği gidermek için karnınızın alt kısmında çok küçük kesikler yapacak ve laparoskop adı verilen ince, esnek bir tüp yerleştirecektir. Fallop tüpünüz hasar görmüşse, onu da çıkarmaları gerekebilir. Çok kanamanız varsa veya doktorunuz fallop tüpünüzün yırtıldığından şüpheleniyorsa, daha büyük bir kesimle acil ameliyata ihtiyacınız olabilir. Buna laparotomi denir.
Her seçeneğin yararları ve riskleri hakkında bilgilendirileceksiniz. Çoğu durumda, belirtilerinize ve sahip olduğunuz testlerin sonuçlarına göre belirli bir tedavi önerilecektir. Bazı tedaviler, çoğu kadın hala hamile kalabilecek olsa da, gelecekte doğal olarak hamile kalma şansınızı azaltabilir. Bu konuda doktorunuzla konuşun. (Dış Gebelik Tedavisi)
Ne Zaman Doktorumu Aramalıyım?
Dış gebelik, fallop tüpünün yırtılmasına neden olabilir. Bu olursa, büyük ağrı ve şiddetli kanamanız olabilir ve hemen tıbbi bakıma ihtiyacınız olacaktır. İşte bunun bazı olası işaretleri:
- Rektumunuzdaki ağrı veya bağırsak hareketi için yoğun bir dürtü, iç kanamanız olduğu anlamına gelebilir.
- Omzunuzdaki ağrı da acil bir durum olabilir. Kulağa hamilelikle ilgili gelmese de, fallop tüplerinizden biri patlarsa, kan diyaframınızın yakınında birikebilir ve omzunuza giden sinirleri tahriş edebilir.
- Ağrınız şiddetli, keskin ve aniyse veya sersemlik ve baş dönmesi hissediyorsanız ya da bayılma hissiniz varsa hemen acil destek alın. Bunların hepsi şoka girebileceğinizin işaretleri olabilir. (Dış Gebelik Tedavisi)
Dış Gebelikten Sonra Tekrar Ne Zaman Hamile Kalınır?
Siz ve eşiniz fiziksel ve duygusal olarak hazır hissettiğinizde başka bir bebek denemek isteyebilirsiniz. Muhtemelen, iyileşmenize izin vermek için tekrar denemeden önce tedaviden sonra en az 2 adet döneminiz olana kadar beklemeniz tavsiye edilecektir. Metotreksat ile tedavi gördüyseniz, genellikle en az 3 ay beklemeniz önerilir çünkü bu süre içinde hamile kalırsanız ilaç bebeğinize zarar verebilir.Dış gebelik geçiren kadınların çoğu, fallop tüpleri çıkarılmış olsa bile tekrar hamile kalabilir. Genel olarak, kadınların %65’i dış gebelikten sonraki 18 ay içinde başarılı bir gebelik elde eder.
Tekrar hamile kalırsanız, her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmek için erken taramalar yapılabilmesi için bunu mümkün olan en kısa sürede doktorunuza bildirmeniz iyi bir fikirdir. Hamile kalmadan önce doğum teminatlı bir sağlık sigortası yaptırarak, olası hastane yatışlarınızı güvence altına almış olursunuz. Hamile kalmadan önce sağlık sigortası yaptırmak, hamilelik başladıktan sonra yapılan doğum sağlık sigortalarına oranla daha ekonomiktir. (Dış Gebelik Tedavisi)
Yoruma kapalı.