Doğum Lekesi

Doğum lekesi ve benler genelde herhangi bir sağlık sorununa sebep olmazlar ama takip edilmesi gerekir. Sağlık Sigortanız ile siz de düzenli kontrollere gidin.

Doğum Lekesi Nedir?

Doğum lekesi bebeğinizin doğumdan önce veya hemen sonra cildinde geliştirebileceği izlere denir. Bu lekeler düz, kabarık, kenarlı, kahverengi, ten rengi, siyah, kırmızı olabilir. Birçok doğum lekesinin zararsız olduğu bilinmektedir, hatta çoğu zamanla küçülür ya da kendiliğinden geçer. Fakat bazı durumlarda doğum lekeleri bazı sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilmektedir.

Doğum lekeleri cilt üstünde veya altında oluşabilen renkli izlerdir. Bazı doğum lekelerinin zamanla kaybolduğu bilinirken bazıları ise zaman geçtikte daha belirgin hale gelirler. Doğum lekelerine derideki ekstra pigment üreten hücreler veya normal şekilde büyümeyen kan damarları neden olabilir. Birçok doğum lekesi ağrısız ve zararsız olmalarıyla bilinir. Az görülse de bazı durumlarda doğum lekeleri komplikasyonlara sebep olabilirler. Tüm doğum lekeleri kesinlikle doktor tarafından düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.

Yüzdeki Doğum Lekeleri

Doktorlar birçok doğum lekesinin neyden kaynakladığı konusunda emin değiller. Doğum lekeleri önlenebilen bir durum değildir ve hamileyken yaptıklarınızın bununla alakası yoktur.

Doğum Lekesi Türleri Nelerdir?

İki ana doğum lekesi türü bulunmaktadır;

  • Vasküler doğum lekeleri; kan damarlarının oluşumunun bazı yerlerde doğru bir şekilde seyretmediğinde meydana gelirler. Bu tarz durumlarda kan damarlarının sayısı fazla olabilir veya kan damarları normalden daha geniş bir hal alır.
  • Pigmentli doğum lekeleri; ciltte renk oluşturan hücrelerin aşırı büyümesinden dolayı oluşan doğum lekeleridir.

Doğum Lekesi Nasıl Gider?

Bazı lekeler kendiliğinden kaybolabilir. Boynun arkasında oluşan lekelerin tedavisi ise daha uzun sürebilir. Vasküler lekelerin çoğu kolayca tedavi edilebilmektedir. Dış görünüşü etkileyen doğum lekeleri çocuğunuzun psikolojisini bozabilir. Daha az görünen yerlerde oluşan doğum lekelerinin tedavisine genelde gerek duyulmaz. Doğum lekelerinin bazı türleri ise ilaçla tedavi edilerek geçebilmektedir.

Bazı durumlarda doğum lekeleri için lazer tedavisi kullanılır. Bazı durumlarda ise lazer tedavisi doğum lekelerinin belirginliğini arttırabilir veya tedavi sonrası lekelerin geri geldiği gözlemlenebilir bu tarz durumlarda yeniden tedavi gerekir.

Doğum Lekesi Tedavisi

Doğuştan gelen benler ve bazı doğum lekeleri ise tedavi edilmez bunun sebebi ise ameliyatla dahi çıkarılsa bu tarz anomalilerin geri dönme ihtimalinin çok yüksek olmasıdır.

Doğum lekeleri için olası tedaviler şunlardır;

  • İlaçlar: İlaçlar yoluyla doğum lekesine giden kan akışı azaltılarak büyümesi yavaşlatılır ve rengi daha açık bir tona bürünür.
  • Lazer tedavisi: Doğum lekesini küçültmek ve rengini azaltmak için ısı ve ışığın kullanıldığı bir tedavi türüdür, bu tedavi en iyi sonucu 6 ay ile 1 yaş arasında başlanırsa verir.
  • Ameliyat: Ameliyat yoluyla doğum lekesi yerinden çıkarılır ancak bu ciltte iz bırakabilir.

Doğum Lekeleri Nasıl Geçer?

Hekiminiz doğum lekesini görür görmez ne tür olduğunu anlayamayabilir, fakat gerekli testler yapılarak hangi tür bir doğum lekesi olduğunu ve ne tür bir tedavi gerektirdiğini anlayabilir.

Doğum lekesinin kanaması, ağrıması, kaşınması veya enfeksiyon kapması durumunda acilen bir hekime görünmek gerekir. Doğum lekesinde bir kanama meydana gelirse kanayan yeri su ve sabunla temizleyin ve kanama durana kadar bölgeye baskı uygulayın, kanamanın durmadığı durumlarda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Doğum lekeleri ve benler genelde herhangi bir sağlık sorununa sebep olmazlar ama yaşam boyunca boyutlarında, renklerinde ve dokularında bir değişim olup olmadığını kontrol etmek gerekir keza bu tarz durumlar daha farklı bir sağlık sorunun habercisi olabilir.

Hamilelik süreciniz içinde bir sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Uygun rakamlarla sahip olacağınız bu sağlık sigortası ile hem gebelikteki rutin kontrollerinizi olursunuz hem de dilediğiniz özel hastanede ,anlaşmalı bölümlerden istediğiniz doktorda muayene olursunuz.

Ayrıca;

Bebeğinize Doğumdan Sonra Çocuk Sağlık Sigortası Yaptırmalısınız

Sigortalı annelerimiz genelde çocuklarını da sigortalı yapmayı tercih ediyorlar. Çocuk Sağlık Sigortası doğumdan hemen sonra yapılır ve oldukça kapsamlıdır. Doğumdan sonraki ilk sene bebeğinizin rutin bir şekilde muayene olması, testler, tahliller ve tetkikler yaptırması gerekir. Sigortamız sayesinde bu masrafları dert etmenize gerek kalmaz. Bebeğinizin hastane yatışı ve ameliyat olması gerekiyorsa sigortamız masrafları limitsiz bir şekilde karşılar.

Bu sigorta kapsamında olanlar şunlardır;

  • Çocuğunuzun bir sene içinde yaptıracağı 10 muayene sigorta ile karşılanır siz ise yalnızca 15 TL SGK katılımı ödersiniz geri kalan masraflar sigorta kapsamındadır.
  • Çocuğunuzun muayene sonrası olması gereken tahlilleri, testleri ve tetkikleri sigorta ile karşılanmaktadır.
  • Çocuk Sağlık Sigortaları devlet tarafından destekli olan sigorta türlerindendir ve %20si karşılanır.
  • Vade farkı olmadan taksitle primlerinizi ödeyebilirsiniz.

Yoruma kapalı.

Soru Sor
Whatsapp
Doğum Lekesi Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by