HPV Nedir?
“Human Papillorna Virüs” (HPV), dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur. HPV’nin neden olduğu birçok olumsuz etki, HPV aşıları ile önlenebilir. HPV’nin 100’den fazla türü bulunmaktadır. Bu virüsün bazı türleri siğillere, bazıları ise farklı kanser türlerine neden olabilir.
Çoğu HPV enfeksiyonu kansere yol açmaz. Ancak bazı genital HPV türleri, rahmin vajinaya (serviks) bağlanan alt kısmında kansere neden olabilir. Anüs, penis, vajina, vulva ve boğazın arkası (orofaringeal) kanserleri dahil olmak üzere diğer kanser türleri, HPV enfeksiyonu ile ilişkilendirilmiştir.
Bu enfeksiyonlar genellikle cinsel yolla veya diğer ten teması yollarıyla bulaşır. Aşılar, genital siğil oluşmasını ve HPV’nin kansere neden olan türlerinin oluşmasını engeller.
Bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanından Bilgi ve Randevu Almak İçin TIKLAYIN.
HPV’nin Belirtileri
Yaygın siğiller
Çoğu durumda, vücudunuzun bağışıklık sistemi, siğiller oluşturmadan önce bir HPV enfeksiyonunu yener. Siğiller ortaya çıktığında, hangi tür HPV’nin söz konusu olduğuna bağlı olarak görünümleri değişir:
Genital siğiller: Bunlar düz lezyonlar, küçük karnabahar benzeri yumrular veya küçük çıkıntılar olarak görünür. Kadınlarda genital siğiller çoğunlukla vulvada görülür ancak anüs yakınında, servikste veya vajinada da oluşabilir.
Erkeklerde penis ve skrotumda veya anüs çevresinde genital siğiller görülür. Genital siğiller nadiren rahatsızlık veya ağrıya neden olur, ancak kaşınabilir veya hassas hissedebilirler.
Yaygın siğiller, kaba, kabarık şişlikler olarak görünür ve genellikle ellerde ve parmaklarda görülür.
Plantar siğiller, genellikle topuklarda görülen sert, grenli oluşumlardır.
Düz siğiller düz tepeli, hafif kabarık lezyonlardır. Her yerde görünebilirler, ancak çocuklarda genelde yüzde erkeklerde ise sakal bölgesinde oluşur. Kadınlarda ise bu tür siğiller bacaklarda görülebilir.
Bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanından Bilgi ve Randevu Almak İçin TIKLAYIN.
HPV’nin Sebepleri
Genital HPV enfeksiyonları, cinsel ilişki, anal seks ve genital bölgedeki diğer ten temaslarıyla bulaşır. Oral veya üst solunum yolu lezyonlarına neden olan bazı HPV enfeksiyonları oral seks yoluyla bulaşır.
Hamileyseniz ve genital siğiller olan bir HPV enfeksiyonunuz varsa, bebeğinizin enfeksiyon kapması olasıdır. Nadiren enfeksiyon, bebeğin ses kutusunda (gırtlak) kanserli olmayan bir büyümeye neden olabilir.
HPV Tedavisi
HPV’nin tedavisi yoktur. Çoğu HPV enfeksiyonu herhangi bir soruna neden olmaz ve 2 yıl içinde vücudunuz tarafından temizlenir.
Fakat HPV, genital siğiller veya serviksteki hücrelerde değişiklikler gibi sorunlara neden oluyorsa tedavi gereklidir.
Bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanından Bilgi ve Randevu Almak İçin TIKLAYIN.
HPV’den Nasıl Korunulur?
Kendinizi HPV’ ye karşı tam olarak koruyamazsınız, fakat enfekte olma ihtimalinizi azaltabilirsiniz.
Prezervatifler size HPV’ ye karşı korunmada yardımcı olabilir, ancak HPV prezervatiflerin dışında bulunan bölgelerde de olabileceği için bu yöntem tam bir koruma sağlamaz.
HPV aşısı, çoğu genital siğil ve rahim ağzı kanseri vakasına ve ayrıca bazı diğer kanserlere neden olan HPV türlerine karşı koruma sağlar. Fakat bu aşı tüm HPV türlerine karşı koruma sağlamaz.
HPV Aşısı
Aşı olun. HPV aşısı güvenli ve etkilidir. Önerilen yaş gruplarında verildiğinde HPV’nin neden olduğu hastalıklara (kanserler dahil) karşı koruma sağlayabilir.
HPV aşısı, 11 veya 12 yaşında ve henüz aşılanmamışsa 26 yaşına kadar herkese önerilir fakat 26 yaşından büyük herkese aşı önerilmez. Bununla birlikte, 27 ila 45 yaşları arasında henüz aşılanmamış bazı yetişkinler, yeni HPV enfeksiyonları için riskleri ve aşının olası yararları hakkında hekimlerle görüştükten sonra HPV aşısı olabilirler. Bu yaş aralığında HPV aşısı daha az fayda ve koruma sağlar.
Rahim Ağzı Kanseri
Neredeyse tüm rahim ağzı kanserlerine HPV enfeksiyonları neden olur, ancak rahim ağzı kanserinin bir HPV enfeksiyonundan sonra gelişmesi 20 yıl veya daha uzun sürebilir. HPV enfeksiyonu ve erken rahim ağzı kanseri tipik olarak belirgin semptomlara neden olmaz. HPV enfeksiyonuna karşı aşı olmak, rahim ağzı kanserinden korunmanın en iyi yoludur.
Erken rahim ağzı kanseri semptomlara neden olmadığından, kadınların rahim ağzında kansere yol açabilecek kanser öncesi değişiklikleri tespit etmek için düzenli tarama testleri yaptırmaları hayati önem taşır.
Belli periyodlarda yaptıracağınız kadın doğum bölümü kontrolleri için sağlık sigortası sahibi olabilir, rutin kontrollerinizi rahatlıkla yaptırabilirsiniz.
Bulunduğunuz ildeki anlaşmalı hastanelerde doktorunuzu seçebilir, dilerseniz süre içinde hastane ve doktor değiştirme hakkı ile sağlık sigortanızdan faydalanabilirsiniz.
Herhangi bir sağlık sorunu olmadan erken yaşlarda yapılan sağlık sigortası ile olası hastalıklarınız önüne geçebilirsiniz. Sigortanızın her yıl düzenli olarak yapılması da sağlığınız için oldukça avantajlıdır.
Yoruma kapalı.