İş Kanunu Hamilelik Periyodik İzin Kaç Gündür?
İş Kanunu Hamilelik Periyodik İzin Kaç Gündür? Devlet Desteği ile %40 Vergi Avantajından faydalanmak için siz de Doğum Sağlık Sigortası alın. 0(850) 346 1130
İş Kanunu Hamilelik Periyodik İzin Kaç Gündür?
İş Kanunu Hamilelik Periyodik İzin Kaç Gündür? Türk iş kanununun 4857 sayılı maddesi hamile bir kadına doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere 16 haftalık doğum iznine izin vermektedir; doğumdan sonra tüm izinler alınmayabilir.İkiz veya daha fazla çoğul gebelik durumunda doğum izni 18 haftaya çıkarılır. Hamile bir kadın, doğumdan sonra aldığı izinlere eklenen izin bakiyesi ile doğumdan üç hafta öncesine kadar, kendisinin ve bebeğin sağlığının sağlanması koşuluyla çalışabilir. Doğumdan sonra ücretli izin süresi sona erdiğinde çalışan anne altı ay ücretsiz izne başvurabilir; bu durum yıllık izin parasını etkilemez.
Çalışan, doğum izninden önce çalıştığı işe aynı çalışma koşullarıyla, geri dönme hakkına sahiptir. Hamilelik sırasındaki sağlık muayeneleri için izin vermesi gerekir ve bu süre yine çalışma süresinden sayılır.
Ayrıca babalara üç güne kadar ebeveyn izni verilir. Hamilelik sırasında, çalışan bir kadın periyodik tıbbi muayeneler için izin alabilir. Doğumdan sonra, emzirme için günde 1 saat 30 dakika kadar iş günü molası talep edebilir. Anneler bu süreyi hangi zamanlarda ve ne kadar kullandıklarını belirleyebilirler. Bu, bebek bir yaşına gelene kadar geçerlidir. Annelik iznine hak kazanmak için, bir çalışanın beklenen doğum tarihini gösteren resmi bir sağlık raporuna sahip olması gerekir. Bu rapor, doğum izni sırasında ödenen ödenek için de gereklidir. İşveren (insan kaynakları veya muhasebe departmanları) şirketin bağlı olduğu SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile detayları paylaşacaktır. (İş Kanunu Hamilelik Periyodik İzin Kaç Gündür?)
Hamilelikte Doğum Yardımı ve Emzirme Ücreti
Annelik (analık) parası ve emzirme ücreti,toplu bir ödeme şeklinde annenin adına banka ve PTT hesabına yatmaktadır. Annelik parası, doğumdan önce resmi hamilelik sertifikasına tabidir ve emzirme ücreti, bebeğin üç aylık resmi sertifikasına tabidir. Sigortalı kadınlara ve kendi sosyal güvenlikleri kapsamına girmeyen sigortalı erkeklerin eşlerine ancak şu koşullarla annelik parası ve emzirme ücreti ödenir :
- Doğumdan önceki yıl içinde en az 120 gün sigortalı olmak
- Doğumdan önceki yıl 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olmak.
Başvuru yerel il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine yapılır. Başvuru esnasında resmi doğum raporunun teslim edilmesi gereklidir. (İş Kanunu Hamilelik Periyodik İzin Kaç Gündür?)
Bebeğinize Sağlık Sigortası Yaptırın
Hamileyken sahip olabildiğiniz Doğum Sağlık Sigortası ile doğumunuzu gerçekleştirdikten sonra, bebeğiniz için de sağlık sigortası yaptırmalısınız. Çocuk Sağlık Sigortası doğumunuzdan hemen sonra bebeğinize yapılan bir sağlık sigortasıdır. Bebeğiniz doğumundan sonraki ilk yıl,her ay düzenli olarak doktora gitmesi, test ve tahliller yaptırması gerekir. Çocuk sağlık Sigortası ile muayenelerde yalnızca 15 TL katılım payı ödersiniz. Bebeğinizin hastaneye yatışının ya da ameliyat olmasının gerektiği durumlarda Sağlık sigortası harcamalarınızı %100 karşılar. (İş Kanunu Hamilelik Periyodik İzin Kaç Gündür?)
Yeni doğan bebeğinize doğumundan 15 gün sonra aile fertlerinden bağımsız olarak tek başına sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Bu sağlık sigortasında;
- Çocuklarınızın yıl içindeki doktor muayeneleri Çocuk Sağlık Sigortası ile karşılanır.
- Muayenelerde sadece 15 TL SGK katılımı ödersiniz.
- Muayene beraberinde istenebilecek tahliller, testler ve tetkikler sağlık sigortası ile karşılanmaktadır.
- Çocuğunuzun hastaneye yatışının veya ameliyat olmasının gerektiği durumlarda yatış giderleri sigorta ile %100 karşılanır.
- Çocuk Sağlık Sigortaları %20 devlet desteklidir.
- SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından karşılanan sağlık giderleri için geçerlidir.
- Yatarak tedavi teminatı limitsizdir.
- Dilerseniz sadece Yatarak Tedavi Teminatı satın alabilirsiniz.
Çocuk Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgi ve fiyat teklifleri için bizi arayın. 0(850) 346 1130
Doğum Sigortası Nedir?
Hamileyken de satın alabildiğiniz Doğum Sağlık Sigortası paketlerini anlaşmalı özel hastanelerde kullanabilirsiniz. Aynı anlaşmalı kurum ağı içindeki hastaneler arasında hastane seçiminizi yapabilir ve gerektiğinde kadın doğum doktoru değişikliği yapabilirsiniz.
- Hamilelik dönemi kontrolleriniz
- Rutin Hamilelik testleri ve tetkikleriniz
- Epidural Normal doğum
- Sezaryen doğum + anestezi
- 2 geceye kadar hastane yatışınız
- Refakatçi gideriniz
- Bebeğinizin kattaki ilk muayenesi Doğum Sigortası ile karşılanır.
%40’a kadar Devlet Destekli olan hamileyken yapılabilen Doğum Sağlık Sigortası, oldukça avantajlı fiyatlara mal olur.
Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk haftalar itibariyle sağlık sigortası sahibi olabileceğiniz gibi Sadece Doğum için de doğum sağlık sigortası satın almanız mümkün. 20’den fazla şirketten size ve bebeğinize uygun sağlık sigortası alternatifleri için (0850) 346 1130 numarasını arayarak uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. (İş Kanunu Hamilelik Periyodik İzin Kaç Gündür?)
Yoruma kapalı.