Kabızlık Hamilelik Belirtisi Mi?

Kabızlık Hamilelik Belirtisi Mi? Anlaşmalı özel hastanelerde 15 TL'ye muayene olabilir, %40'a varan devlet desteğinden faydalanabilirsiniz. Detaylı bilgi için; 0850 346 1130

Kabızlık Hamilelik Belirtisi Mi?

Kabızlık, hamilelik ve emzirme döneminde kadınlar arasında çok yaygın bir sorundur. Kadın vücudu, hamilelik sırasında, öncelikle hormonal seviyelerdeki değişikliklerden kaynaklanan önemli değişikliklere uğrar. Fizyolojik yeniden yapılanma, sindirim sistemi dahil olmak üzere çeşitli semptomlara yol açar. Farklı hamilelik dönemlerindeki kadınların %60’ını etkiler. (Kabızlık Hamilelik Belirtisi Mi?)

Hamile Kadınlarda Kabızlık Türleri

  • Hamileliğin neden olduğu fizyolojik değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan kabızlık;
  • Hamile kalmadan önce bir kadını rahatsız eden kabızlık.

İstatistiksel olarak, ağrılı bağırsak hareketleri ve eksik boşalma hissi gibi bazı semptomlar farklı zamanlarda eşit derecede yaygın olsa da, dışkı tutma hamileliğin ilk 12 haftasında daha sık görülür. (Kabızlık Hamilelik Belirtisi Mi?)

Hamileliğin başından itibaren sahip olabileceğiniz Doğum Sağlık Sigortası ile, siz de muayenelerde sadece 15 TL ödeyin. Detaylı bilgi için Hemen Bizi Arayın.

Hamileliğin Çeşitli Aşamalarında Kabızlık Nedenleri

Hamile kadınlar özellikle ilk iki trimesterde kabızlık geliştirmeye eğilimlidir. Birinci ve ikinci trimesterde fonksiyonel kabızlık prevalansı %35-39, 3. trimesterde %21 ve doğum sonrası dönemde %17’dir.

Hamile kadınlarda bozulmuş bağırsak hareketleri çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir ve dışkı tutma mekanizmaları farklı gebelik dönemlerinde değişebilse de, farklı zamanlarda öne çıkan nedenler vardır. (Kabızlık Hamilelik Belirtisi Mi?)

Erken Gebelikte Kabızlık

Daha sık olarak, ilk trimesterde dışkı düzenliliği, bağırsak duvarının peristalsis – dalgalı kasılmalarını etkileyen hormonal değişikliklerden dolayı zarar görür.

Ana “hamilelik hormonu” olan progesteronun yüksek konsantrasyonu nedeniyle, rahim ve kolonun düz kaslarının tonusu azalır – kas duvarları gevşer. Gastrointestinal sistemin gebelik sırasındaki bu durumu aslında doğası gereği koruyucudur. Ayrıca vücut, bağırsaklarla ortak sinir bağlantılarına sahip olan rahmi korumak için bağırsak duvarının sinir uçlarının uyarılabilirliğini azaltır. Bu nedenle, koruyucu reaksiyonun bir “yan etkisi” vardır – kolon kaslarının zayıflığı, bu da dışkıda gecikmeye yol açar.

Birinci trimesterde düzensiz dışkılamanın diğer nedenleri arasında hamilelik sırasında iştah azalması, mide bulantısı ve kusma yer alır. Kusma nedeniyle, peristalsisin yavaşladığı dehidrasyon meydana gelir ve bir kadın yeterince diyet lifi tüketmezse, dışkı hareketi daha da bozulur. (Kabızlık Hamilelik Belirtisi Mi?)

Daha Sonraki Aşamalarda Kabızlık

İkinci üç aylık dönemden itibaren bağırsak kompresyonu ön plana çıkar. Rahmin büyümesi, kolon da dahil olmak üzere iç organların yer değiştirmesine yol açar ve bu da dışkının tutulmasına katkıda bulunur.

Hamile kadınlarda üçüncü trimesterde dışkılama bozuklukları şu durumlar neden olabilir :

Hipodinamik: Bağırsak hareketlerinin ihlali, genellikle hamile annenin belirli hamilelik patolojilerinde gözlemlemek zorunda kaldığı yerleşik bir yaşam tarzı veya yatak istirahati ile ilişkilidir. Bir kadın günün çoğunu yatarak geçirirse, bağırsaklardaki sindirim yavaşlar ve dışkı tutulur.

Diyette değişiklik: Hamileliğin her haftasında besin ihtiyacı artar. Aynı zamanda, bir kadın genellikle daha fazla protein ve yağ tüketir ve diyetteki sebze ve meyve miktarı yetersizdir. Bu dengesizlik nedeniyle bağırsaklar daha az kasılır ve dışkı güçlükle hareket eder.

Hemoroid ile ağrı sendromu: Hemoroid büyümesi sıklıkla seyrek ve ağrılı dışkılamaya eşlik eder. Buna karşılık, hemoroid genellikle kabızlığı şiddetlendirerek bir kısır döngü oluşturur. Böyle bir durumda, bir kadın, fetüse zarar vermemek için bağırsak hareketleri sırasında ıkınmaktan kaçınabilir, ancak ıkınmadan dışkı çıkarılmaz veya kısmen çıkarılır. (Kabızlık Hamilelik Belirtisi Mi?)

Herhangi bir zamanda, kabızlığa jinekolojik veya obstetrik patoloji ile ilişkili olmayan ekstragenital hastalıklar neden olabilir. Bunlar, bağırsak duvarının tonunun azaldığı hastalıkları içerir. Örneğin, kabızlık belirtilerden biri olabilir:

huzursuz bağırsak sendromu;

tiroid hormonlarının eksikliği;

şeker hastalığı;

safra kesesi ve safra yollarının işlev bozukluğu.

Herhangi bir trimesterde nadir görülen dışkıların nedeni, demir ve kalsiyum içeren vitamin-mineral komplekslerinin profilaktik alımının yanı sıra “sabitleyici” yan etkiye sahip ilaçların, örneğin kan basıncını düşürücü ajanlar, antispazmodikler ve antasitler olarak kabul edilebilir. (Kabızlık Hamilelik Belirtisi Mi?)

Hamilelik Sırasında Kabızlığın Ana Belirtileri

Kabızlık sadece haftada 3 defadan az dışkı yapmak değildir. Dışkıda gecikme ile hamile bir kadın aşağıdakilerden şikayet edebilir:

  • yoğun dışkı;
  • bağırsağın tamamen boşalmadığı hissi veya sanki içinde bir tür tıkanıklık varmış gibi rektumda bir “blok” hissi;
  • dışkılamadan önce ve boşalma sırasında sol alt karında veya rektumda ağrı;
  • günde atılan dışkı miktarında azalma.

Doğum Sağlık Sigortası (Doğum Paketi) Nedir?

İster hamilelik süreciniz başlamış olsun, ister hamilelik planlayın.. Kadın hastalıkları ve doğum bölümündeki randevularınız öncesinde bir sağlık sigortası yaptırın ve sağlık sigortasının avantajlarından yararlanın.

  • Hamileliğiniz süresince, şirketlere göre değişen muayene haklarınız vardır.
  • Muayenelerde kadın doğum doktorunun istediği rutin testler, tahliller ve tetkikler sağlık sigortası kapsamındadır.
  • Anlaşmalı özel hastanelerin Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları arasından doktoru kendiniz seçebilirsiniz.
  • Doğum eyleminizle ilgili sağlık giderleri sağlık sigortası teminatları içindedir. Standart anestezi uygulaması iin ek ücret ödemezsiniz.
  • Sağlık sigortaları vergi avantajı sağlar. Devlet desteği ile, gelirinize göre %40‘a varan vergi avantajından yararlanabilirsiniz. (Kabızlık Hamilelik Belirtisi Mi?)

Yoruma kapalı.

Soru Sor
Whatsapp
Kabızlık Hamilelik Belirtisi Mi? Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by