Miyom Nedir?
Miyom Nedir? - Miyom, kanserli olmayan rahim büyümeleridir. Sağlık sigortası sahibi olun, yıllık düzenli kontroller ile miyom oluşumunu takip edin. Muayenelerde ek ücret ödemeyin.
Miyom Nedir?
Miyom, genellikle doğurganlık yıllarında ortaya çıkan kanserli olmayan rahim büyümeleridir. Ayrıca leiomyomlar veya miyomlar olarak da adlandırılan rahim miyomları, artan rahim kanseri riski ile ilişkili değildir ve neredeyse hiçbir zaman kansere dönüşmez.Miyomlara daha yaygın olarak rahim fibroidleri denir ve doğurganlık çağındaki kadınların yüzde 20’sini etkiler.
Miyom(Fibroid) ler, insan gözüyle algılanamayan fidelerden rahmi deforme edebilen ve büyütebilen hacimli kitlelere kadar çeşitlilik gösterir. Tek bir miyomunuz veya birden fazla miyomunuz olabilir. Aşırı durumlarda, birden fazla miyom, rahmi göğüs kafesine ulaşacak kadar genişletebilir ve kilo alabilir. Birçok kadın, hayatlarının bir döneminde rahim miyomlarına sahiptir. Ancak rahim miyomunuz olduğunu bilmiyor olabilirsiniz çünkü bunlar genellikle hiçbir belirtiye neden olmaz. Kadın doğum uzmanınız pelvik muayene (çatı muayenesi) veya doğum öncesi ultrason sırasında tesadüfen miyomları keşfedebilir. (Miyom Nedir?)
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyomları olan birçok kadında herhangi bir semptom görülmez. Semptomları olan kadınlarda, rahim miyomlarının en yaygın belirti ve semptomları şunları içerir:
- Ağır adet kanaması
- Bir haftadan uzun süren adet dönemleri
- Kasıklarda ağrı
- Sık idrara çıkma
- Mesaneyi boşaltmada zorluk
- Kabızlık
- Sırt ağrısı veya bacak ağrıları
- Nadir durumlarda karında baskı veya yumru hissi
- Bir miyom idrar akışını engelliyorsa, idrar yapma zorluğu
- İdrara çıkma sonunda damlama veya idrar kaçırma.
Miyomu olan kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının gelişme olasılığı daha yüksektir. Büyük miyomlar idrar yolunu kısmen tıkayabilir veya prolapsus adı verilen vajinaya doğru şişebilir. Enfekte, kanama veya her ikisi birden olabilen prolapsus miyomlarda yaralar gelişebilir. Prolapsus miyomlar da idrar akışını engelleyebilir.
Miyomlar genellikle bulundukları yere göre sınıflandırılır. Rahim içi miyomlar kaslı rahim duvarı içinde büyür. Submukozal fibroidler uterus boşluğuna doğru çıkıntı yapar.
- Geçmeyen kasık ağrısı
- Aşırı ağır, uzun süreli veya ağrılı adet dönemleri
- Adet dönemler arasında lekelenme veya kanama
- Mesanenizi boşaltmada zorluk
- Açıklanamayan düşük kırmızı kan hücresi sayısı (anemi)
- Şiddetli vajinal kanamanız veya aniden ortaya çıkan keskin kasık ağrınız varsa; Hemen kadın doğum uzmanınız ile görüşün ve tıbbi yardım alın.
Miyom Neden Olur?
Doktorlar rahim miyomlarının nedenini bilmiyorlar, ancak araştırmalar ve klinik deneyimler şu faktörlere işaret ediyor:
Genetik değişiklikler: Birçok miyom, tipik rahim kas hücrelerindekinden farklı genlerde değişiklikler içerir.
Hormonlar: Gebeliğe hazırlık için her adet döngüsü sırasında uterus astarının gelişimini uyaran iki hormon olan östrojen ve progesteron, miyomların büyümesini teşvik ediyor gibi görünmektedir. Miyomlar, tipik uterus kas hücrelerinden daha fazla östrojen ve progesteron reseptörü içerir. Miyomlar, hormon üretimindeki azalma nedeniyle menopozdan sonra küçülme eğilimindedir.
Diğer büyüme faktörleri: İnsülin benzeri büyüme faktörü gibi vücudun dokuları korumasına yardımcı olan maddeler miyom büyümesini etkileyebilir.
Doktorlar, rahim miyomlarının rahmin düz kas dokusundaki (miyometriyum) bir kök hücreden geliştiğine inanırlar. Tek bir hücre art arda bölünür ve sonunda yakındaki dokudan farklı, sağlam, lastiksi bir kütle oluşturur. Uterus miyomlarının büyüme modelleri değişkendir – yavaş veya hızlı büyüyebilirler veya aynı boyutta kalabilirler. Bazı miyomlar büyüme ataklarından geçer ve bazıları kendi kendine küçülebilir. (Miyom Nedir?)
Hamilelik sırasında mevcut olan birçok miyom, rahim normal boyutuna geri döndüğü için hamilelikten sonra küçülür veya kaybolur.
Hamileyken yapılabilen sağlık sigortaları hakkında detaylı bilgi almak için uzman sağlık ekibimiz ile görüşün. Rutin test ve tahliller için ek ücret ödemezken, özel hastanelerde muayeneler için sadece 15 TL ödeyin. Hem de ortalama %20 oranında Devlet desteği ile Vergi avantajından faydalanarak..
Miyomlar genellikle hamile kalmayı engellemez. Bununla birlikte, miyomların – özellikle submukozal miyomların – kısırlığa veya gebelik kaybına neden olması mümkündür. Miyomlar ayrıca plasental abruption, fetal büyüme kısıtlaması ve erken doğum gibi bazı gebelik komplikasyonları riskini de artırabilir. (Miyom Nedir?)
Miyomu Oluşumunu Önlemek Mümkün mü?
Araştırmacılar miyom tümörlerinin nedenlerini araştırmaya devam etse de, bunların nasıl önleneceğine dair çok az bilimsel kanıt mevcuttur. Rahim miyomlarını önlemek mümkün olmayabilir, ancak bu tümörlerin sadece küçük bir yüzdesi tedavi gerektirir. Ancak sağlıklı bir kiloyu korumak ve meyve ve sebze yemek gibi sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yaparak miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Ayrıca, bazı araştırmalar hormonal kontraseptif kullanmanın daha düşük miyom riski ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. (Miyom Nedir?)
Yoruma kapalı.