Ovulasyon Nedir?
Ovulasyon Nedir? Hamilelik öncesi ve hamileyken sahip olabileceğiniz Sağlık Sigortası ile kadın doğum bölümü muayeneleri ile, sadece 15 TL ödeyin. Bilgi için Bizi Arayın.
Ovulasyon Nedir?
Ovulasyon, genellikle her adet döngüsünde bir kez meydana gelen, hormonal değişikliklerin bir yumurtayı serbest bırakmak için yumurtalığı aktive ettiği sürecin adıdır. Sadece sperm yumurtayı döllerse hamile kalabilirsiniz. Yumurtlama genellikle bir sonraki adet döngüsünün başlamasından 12 ila 16 gün önce gerçekleşir. (Ovulasyon Nedir?)
Ovulasyona (Yumurtlama) yaklaştıkça, vücudunuz östrojen adı verilen ve rahim duvarının kalınlaşmasına neden olan ve sperm için uygun bir ortam oluşturmaya yardımcı olan artan miktarda hormon üretir.
Yüksek östrojen seviyeleri, lüteinize edici hormon (LH) adı verilen başka bir hormonda ani bir artışı tetikler. ‘LH’ dalgalanması, olgun yumurtanın yumurtalıktan salınmasına, yani ovulasyona neden olur. Yumurtlama normalde LH artışından 24 ila 36 saat sonra gerçekleşir, bu nedenle LH artışı maksimum doğurganlığın iyi bir göstergesidir.
Yumurta ancak yumurtlamadan sonra 24 saate kadar döllenebilir. Döllenmezse rahim duvarı ayrılır, yumurta da onunla birlikte kaybolur ve adet döngüsü başlar. Bu, bir sonraki adet döngüsünün başlangıcını gösterir. (Ovulasyon Nedir?)
Ovuslayon Ne Zaman Olur?
Adet döngüsünün uzunluğu, kadından kadına ve döngüden döngüye değişir, ancak genellikle 23 ila 35 gün arasındadır. Yumurtlama genellikle bir sonraki adet döngüsünden 12-16 gün önce gerçekleşir. Birçok kadın on dördüncü günde yumurtladıklarını düşünür, ancak bu sadece bir ortalamadır. Aslında, çoğu kadın adet döngüsünün farklı bir gününde yumurtlar ve bu da döngüden döngüye değişir. Aslında, birçok adet döngüsü yedi gün veya en fazla on dört gün arasında değişir. (Ovulasyon Nedir?)
Bazı kadınlar ovulasyon sırasında ağrılı bir sancı hissettiklerini iddia ederler, ancak çoğu hiç bir şey hissetmez ve yumurtlamanın başka hiçbir fiziksel belirtisi yoktur. Hamile kalmak için doğurgan günlerinizde cinsel birliktelik yaşamanız önemlidir. En verimli günlerinizin hangileri olduğunu öğrenmek istiyorsanız, vücudunuzu ve kişisel adet döngünüzü tanımanız önemlidir.
Herkes farklıdır ve kadınlar kişisel doğurganlıklarını anlamak için nüfus ortalamalarına güvenemezler. Yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini anlamak, kadınların doğurganlıklarını anlamak için atabilecekleri en basit adımlardan biridir ve yumurtlama testleri, kadınların ne zaman yumurtlayacaklarını doğru bir şekilde tahmin etmenin en kolay yoludur. Geleneksel LH testleri, çiftlere bir veya iki gün yumurtlama bildirimi verir. (Ovulasyon Nedir?)
Her Ay Adet Görmüyorum, Buna Ne Sebep Olabilir?
Kadınlar bazen birkaç nedenden dolayı her ay yumurtlamazlar. Döngüleriniz genellikle 35 günden uzun sürerse, sürekli yumurtlama olmayabilir veya hiç olmayabilir. Yumurtlamayan ve hamile olmayan kadınların çoğunda polikistik over sendromu (PCOS) olabilir. PCOS, düzenli ve sürekli yumurtlamayı (yumurta salınımını) engelleyebilen doğuştan gelen bir durumdur. Bu kadınlar ayrıca yetişkin sivilcelerinden veya dudakta veya çene altında artan tüylenmeden de muzdarip olabilir. Ultrason, yumurtalıkların içinde küçük boyutta kalan birçok küçük kist olduğunu gösterebilir.Ovulasyon olmamasına neden olabilecek diğer durumlar tiroid fonksiyonunda azalma (hipotiroidizm), yüksek prolaktin üretimi (hiperprolaktinemi) ve menopozdan önceki dönemdir (menopoz öncesi). Adet düzensizliğiniz varsa,kadın doğum uzmanınıza danışmanız gerekir. (Ovulasyon Nedir?)
Adetim Sırasında Birden Fazla Ovulasyon Olabilir Mi?
Evet, iki yumurtlama olması mümkündür, ancak bu genellikle adet döngüsünde aynı anda olur. İki ayrı yumurtanın yumurtlamasından tek olmayan ikizlerin doğumu bu şekilde gerçekleşir. 35 yaşın üzerindeki kadınlarda daha sık görülür, bu nedenle yaşlı çiftlerin daha fazla ikizleri vardır Bir diğer neden, birçok tüp bebek (IVF) kliniğinin, daha yaşlı hastalarda iki embriyo implante etmesi, ancak genellikle 40 yaşın altındaki anne adaylarına sadece bir embriyo yerleştirilmesidir.
Kadın Doğum Uzmanına Ne Zaman Görünmeliyim?
- Hamile kalmayı planlıyorsanız,
- Adet düzensizliğiniz varsa,
- Ağrılı ve normalden fazla kanamalı adet dönemleri yaşıyorsanız,
- Ateş, titreme, idrar yaparken acı,ağrı gibi şikayetleriniz varsa;
Kadın doğum uzmanınıza görünmeniz gerekir. Yıllık rutin kadın doğum bölümü muayeneleri ile, olası hastalıklarınızın önüne geçer, var olan rahatsızlıklarınız için zaman kaybetmeden tedaviye başlamış olursunuz.
Hamilelik öncesi ve hamileyken sahip olabileceğiniz Sağlık Sigortası ile;
- Türkiye genelinde istediğiniz il ve istediğiniz anlaşmalı özel hastanede muayene olun.
- Muayenelerde sadece 15 TL katılım payını ödeyin.
- Muayene içindeki SGK kapsamındaki testler ve tahliller sağlık sigortası ile karşılansın.
- Yalnızca kadın doğum bölümünde değil, SGK anlaşmalı bölümlerde muayene hakkınızı kullanın.
- Doktor ve hastane değiştirme hakkınız olsun.
- Normal & sezaryen doğum için ek ücret ödemeyin. (Ovulasyon Nedir?)
- Devlet desteği ile vergi avantajınden yararlanın.
Yoruma kapalı.