Rahim Sarkması Tedavi Yöntemleri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Rahim Sarkması

Rahim Sarkması Ne Demektir?

Rahim sarkması, rahim ile beraber mesane ve bağırsak gibi organların bası yaparak vajenden dışarıya doğru çıkması. Tabii bunlar karın içinde vajinal okulu iterek dışarı çıkıyorlar ve bir süre sonra bu sarkma ileri derecede gelebilir ve tamamen dışarı çıkar. Bu çamaşıra sürtebilir, yine hem mesane fonksiyonlarını, hem dışkılama fonksiyonlarını bozabilir. Bel ağrısı yapar,  idrarını yapamama, yada sık sık idrara çıkma gibi sorunlara yol açar.  Kişide yaşam kalitesini de ileri derecede bozar , önemli bir durumdur. Mutlaka tedavisi önerilir. Sağlık ekibimizden Bilgi alabilirsiniz.

Doğumda Rahim Sarkması Olur mu, Hangi Yaşlarda Görünür?

Rahim sarkması, daha çok ileri yaşlarda görülür ama her yaşta da görülebilir, nadir de olsa. 40 yaşından önce, örneğin gebe kalmak isteyen kadınlarda da bazen rahim sarkması görülebiliyor. Onların da yaşam kalitesini bozuyor. Sadece mesane ve bağırsak fonksiyonlarını değil, cinsel fonksiyonlarda bozabilir. Bunlar da, tabii rahim korunarak ameliyatlar yapılıp bir sonraki gebelikte korunmuş olur. Menopoz sonrası eğilimi olan kadınlarda, ya da zor doğum yapmış kişilerde…  Yine ailesinde akrabalarında bu tip yakınmaları olanlarda, obez olanlarda, kronik akciğer hastalığı olup karın içi basıncının çok arttığı kişilerde, kronik öksürüğü olanlar, yaşla  beraber daha fazla görülür.

Diyabet gibi hipotiroidizm gibi fonksiyonları etki eden hastalıklarla beraber görüldüğünde yakınmalar daha da artabilir.

Rahim Sarkmasına Nasıl Tanı Konur? İlaç Tedavisi Mümkün müdür?

Rahim sarkması anatomik bozukluktur.  Elbette bununla birlikte,  fonksiyonel bozukluğu da getiriyor.  Anatomi bozulduktan sonra fonksiyonlarda bozuluyor. Tabii anatomik bozukluk olduğu için herhangi bir ilaç da direkt tedavisi olan bir durum değil.

Çünkü; Bir organın yer değiştirmesi söz konusu ve organı yerine koymak gerekiyor.  Böylece hastanın yakınmaları ileri derecede azalır.

En önemli faktörler… Birincisi yaş, ikincisi menopoz durumu, 3’üncü de ise, zorlu doğum vardır. Yani 4 kilo 4 buçuk kilo doğum yapmış , doğum sırasında çok ıkınmış, ya da enstrüman yardımı ile.. Mesela vakumla forsepsle yapılmış doğumlar sonrası. vajen yaralanmalarının fazla olduğu doğumlarda,  bu rahim sarkmaları ve ona bağlı yakınmalar daha çok görünür.

Rahim Sarkması Tedavi Yöntemleri

Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Birçok ameliyat yöntemi var. Fakat;  Birinci sırada olan ameliyatlar, rahim sarktığından, vajina  yoldan,  karın açmadan vajenden yapılan ameliyatlardır. Amacı, anatominin düzeltilmesidir.  O nedenle vajinal yoldan belli noktalara daha sonra sarkmanın tekrar edemeyeceği ve gevşemeyecek sütürler de bazen ek malzemeler kullanılarak, rahim dokuları ya da çevre dokuları asılır.

İkinci tür ameliyatta karından yapılan ameliyatlardır. Daha genç yaşlarda belki tercih edilebilir. Kişinin yaşam kalitesini düzeltme amacı nedeniyle, hasta özelinde tedavinin nasıl yapılacağı hekim tarafından planlanmalıdır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sahibiyseniz ve rahim sarkması şikayetiniz sigortanız başladıktan sonra ortaya çıkar ise, bir çok sağlık harcaması gibi, rahim sarkması da sağlık sigortası kapsamında karşılanacaktır. Şu anda rahim sarkması şikayetiniz varsa, tedavi süreci ve ücretsiz muayene olmak için  hemen bilgi alın.

Yakın Zamanda Hamilelik Planlıyorsanız. Avantajlı Fiyatlarla Doğum Sağlık Sigortası Yaptırabilirsiniz.

Yakın zamanda hamilelik planlıyorsanız, yada hamile olduğunuzu öğrendiyseniz… İstediğiniz anlaşmalı özel hastanemizde doğum yapmak için Doğum Paketleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Çocuk Sağlık Sigortası ile Özel Hastanelerde Fark Ücret Ödemeyin.

Çocuklarınız ve yeni doğan bebekler için önerdiğimiz çocuk sağlık sigortası avantajları için hemen bilgi alın. %20 devlet desteği ile yıl içinde bebeğiniz özel hastanelerde sadece 15TL SGK katılım payı ödeyerek muayene olurken, yapılması gereken test ve tetkikler için ayrıca ücret ödemezsiniz.

Çocuk Sağlık Sigortası fiyatları ne kadar? 

Yoruma kapalı.

Soru Sor
Whatsapp
Rahim Sarkması Tedavi Yöntemleri Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by