Rota Aşısı Hangi Aylarda Yapılır?
Rota Aşısı Hangi Aylarda Yapılır? Belirtileri Nelerdir? Çocuk Sağlık Sigortası ile muayenelerde sadece 15 TL ödeyin. Detaylı bilgi için ekibimiz ile görüşün.
Rota Aşısı Hangi Aylarda Yapılır?
Rotavirüsün Belirtileri
Rotavirüsün en yaygın semptomları şiddetli sulu ishal, kusma, ateş ve/veya karın ağrısıdır.
Semptomlar genellikle bir kişi rotavirüse maruz kaldıktan yaklaşık iki gün sonra başlar. Kusma ve sulu ishal üç ila sekiz gün sürebilir. Ek semptomlar, özellikle bebekler ve küçük çocuklar için tehlikeli olabilen iştah kaybı ve dehidrasyon (vücut sıvılarının kaybı) içerebilir.
Rotavirüs hastalığı en çok bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Bununla birlikte, daha büyük çocuklar ve yetişkinler de rotavirüsten hastalanabilir. Rotavirüs hastalığına yakalanan yetişkinler daha hafif semptomlara sahip olma eğilimindedir.
Rotavirüs Nasıl Bulaşır?
Ağzınıza rotavirüs partikülleri bulaşırsa rotavirüse yakalanmış olabilirsiniz.
Rotavirüs bulaşmış kişiler, virüsü dışkılarına (kakalarına) yayarlar. Virüs bu şekilde çevreye girer ve diğer insanlara bulaşabilir. Virüsün kişilerde hem semptomları olduğunda hem de iyileştikten sonraki ilk üç gün boyunca başkalarına bulaştırma olasılıkları daha yüksektir. Rotavirüsü olan kişiler, semptomları olmadan da başkalarına virüsü bulaştırabilir
Rotavirüs bebekler ve küçük çocuklar arasında kolayca yayılır.
Bebekler rotavirüsü aile üyelerine ve yakın temasta oldukları diğer kişilere bulaştırabilirler. Çocuklara rotavirüs bulaşma olasılığı en çok kış ve ilkbaharda (Ocak-Haziran aylarında) olmaktadır.
El yıkama ve temizlik gibi iyi hijyen önemlidir, ancak hastalığın yayılmasını kontrol etmek için yeterli değildir. Rotavirüs aşısı, çocuğunuzu rotavirüs hastalığından korumanın en iyi yoludur. (Rota Aşısı Hangi Aylarda Yapılır?)
Rotavirüs Teşhisi
Rotavirüs RNA’sını veya antijenlerini hızla saptamak ve bir tanı koymak için nükleik asit saptama PCR tahlilleri (tek başına rotavirüs için veya çok patojenli panellerde) veya dışkı numuneleri üzerinde antijen saptama bağışıklık tahlilleri yapın. Suşları nükleik asit dizilimi ile daha fazla karakterize edebilirsiniz, ancak bu tür testler genellikle yalnızca gözetim testi veya araştırma yapan laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilir
Rotavüris Tedavisi
Rotavirüs enfeksiyonunu tedavi etmek için spesifik bir ilaç yoktur, ancak doktorunuz semptomları tedavi etmek için ilaç önerebilir. Antibiyotikler rotavirüsün tedavisine yardımcı olmaz çünkü virüslerle değil bakterilerle savaşırlar.
Rotavirüs hastalığı şiddetli kusma ve ishale neden olabileceğinden dehidrasyona (vücut sıvılarının kaybı) yol açabilir. Dehidrasyondan korunmanın en iyi yolu bol sıvı içmektir. Şiddetli dehidrasyon, hastaların doğrudan damarlarından aldıkları intravenöz (IV) sıvılarla tedavi için hastaneye yatış gerektirebilir. Siz veya bakmakta olduğunuz biri ciddi şekilde susuz kalmışsa, doktorunuzla iletişime geçin. Bebekler ve küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler ve diğer hastalıkları olan kişiler dehidrasyon riski altındadır.
Sıvı kaybı belirtileri şunlarıdır;
- Azalmış idrara çıkma
- Ağız ve boğaz kuruluğu
- Ayağa kalkarken baş dönmesi hissetmek
- Az ya da hiç gözyaşı olmadan ağlamak ve
- Olağandışı uyku hali veya huzursuzluk.
Çocuklarda birden fazla rotavirüs hastalığı gelişebilir, çünkü ne aşı ne de doğal enfeksiyon gelecekteki enfeksiyonlara karşı tam bağışıklık sağlamaz. Bir çocuğun rotavirüs ile ilk enfeksiyonu, en şiddetli semptomlara neden olma eğilimindedir. Çocuk Sağlık Sigortası ile olası hastalıklarınız için bebeğinizin sağlık giderlerini uygun rakamlara mal edin. Aylık uygun sigorta primleri ve taksit seçeneği ile çocuk sağlık sigortası sahibi olabilirsiniz. Devlet desteği ile vergi avantajından faydalanabilirsiniz.
Bebek Sağlık Sigortası Neden Yaptırmalıyım?
- Bebeğinizin muayeneleri sağlık sigortası tarafından karşılanır. Siz ise yalnızca 15 TL SGK katılım ödersiniz.
- Çocuk doktoru muayenesi ile istenilen testler, tahliller, tetkikler bebek sağlık sigortası ile karşılanır.
- Hastanede yatış durumunun gelişmesi ve ameliyatın gerektiği durumlarda sağlık giderleriniz limitsiz bir şekilde sağlık sigorta ile karşılanır.
- Devlet desteği ile poliçe tutarının %15 ile %40 arasındaki tutarı geri ödeme olarak alabilirsiniz.
Ayrıca vade farksız taksit seçeneğiyle de kolaylıkla ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. (Rota Aşısı Hangi Aylarda Yapılır?)
Rota Aşısı Çeşitleri Nelerdir?
Bebeklerde kullanım için onaylanan iki rotavirüs aşısı güvenli ve etkilidir. Bir bebeğin yaşamının ilk yılında, rotavirüs aşısı, şiddetli rotavirüs hastalığına ve rotavirüs hastalığından hastaneye yatışa karşı %85 ila %98 ve herhangi bir şiddetteki rotavirüs hastalığına karşı %74 ila %87 koruma sağlar.
Bebeklerin mevcut iki aşıdan biriyle rutin olarak aşılanması önerilir:
- 2006 yılında lisanslı RotaTeq®, 2 aylık, 4 aylık ve 6 aylık olmak üzere üç doz halinde verilir.
- 2008 yılında lisanslı Rotarix®, 2 aylık ve 4 aylıkken iki doz halinde verilir.
Aşılar, nasıl yapıldıkları ve doz sayıları bakımından farklılık gösterir, ancak her ikisi de ağızdan verilir. (Rota Aşısı Hangi Aylarda Yapılır?)
Yoruma kapalı.