Tüp Bebekte Doğum
Tüp bebek ve doğum sürecinizde Tamamlayıcı Sağlık Sigortanız ile siz de bebek sahibi olabilirsiniz. Detaylı bilgi için bizi arayın. 0(850) 346 1130
Tüp Bebekte Doğum
Tüp bebek tedavisi ve doğurganlıkla alakalı diğer tedaviler, bebek sahibi olmak isteyen fakat gebe kalamayan insanlar için sunulan bir tedavi yöntemidir. 30 yıldan uzun bir süredir kısırlık tedavisi için kullanılan tüp bebek tedavisi yılda binlerce insanın hamile kalmasını ve bebek sahibi olmalarını sağlar.
Fakat bilmek gerekir ki bu süreç risksiz değildir. Tüp bebeğin taşıdığı en büyük ve tüp bebek tedavisi olan bireylerin bilmesi gereken en önemli risk erken doğum riskidir. Erken doğum riskinizin fazla olduğunu biliyorsanız, tüp bebekle hamile olma konusunda daha bilinçli adımlar atmanız gerekir.
Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Erken Doğum Riski
Gebe kalma türünüze bakmaksızın bir dizi faktörden dolayı erken doğum yani prematüre doğum yapma ihtimaliniz her zaman vardır. Prematüre bebek doğurma ihtimaliniz yaşadığınız yere, taşıdığınız bebek sayısına, yaşınıza, genel sağlık durumunuza (kilonuz, alkol ve tütün kullanma durumunuz) ve sosyoekonomik durumunuza göre değişir.
Fakat tüp bebek tedavisi olan anne adaylarının erken doğum ihtimalinin bu tedaviyi görmeden gebe kalmış kadınlara göre daha yüksek olduğu bilinmektedir. Hatta yapılan araştırmalara göre tüp bebek tedavisi sonrası ikiz bebeklere gebe kalan kadınların normal bir şekilde ikiz bebeklere gebe kalan kadınlara göre erken doğum yapma risklerinin %23 daha fazla olduğu anlaşılmıştır.
Tüp Bebek Neden Erken Doğuma Sebep Olur?
Tüp bebeklerin diğer bebeklere oranla erken doğuma neden daha yatkın olduğu henüz doktorlar tarafından tam olarak bilinememektedir. Devam eden araştırmalara göre tüp bebek tedavisiyle birlikte anne adayının durumundaki bazı kombinasyonların erken doğuma sebep oluyor. Anne adayında olabilecek ve erken gebeliği etkileyen bazı faktörler şunlardır;
- Hormonal sebepler: Tüp bebek tedavisinde anne adayı yüksek dozda hormon verilir. Bazı bilim insanları bu hormonların embriyonun rahime yerleşme şeklini etkilediğini düşünmektedir.
- Çoklu embriyolar: İkizlerin ve diğer çoğulların erken doğma riskinin tüp bebek tedavisi olup olmadığına bakmaksızın daha fazla olduğu bilinmektedir. İki veya daha fazla embriyonun yerleştirildiği durumlarda erken doğum riski daha fazladır.
- Rutin muayene: Tüp bebek gebeliklerinde düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmesi durumunda bu risk azalabilir. Bu yüzden de tüp bebek tedavisi ile gebe kalmış anne adaylarının düzenli bir şekilde doktor muayenesi olması gerekir.
- Anneyle alakalı durumlar: Gebe kalmayı engelleyen faktörler tüp bebekle erken doğum riskini arttırıp azaltabilir. Tüp bebekle hamile kalan anne adaylarının doğal yollarla gebe kalan anne adayların genelde daha yaşlı ve daha kiloludur bunlar da erken doğum riski oluşturur.
Erken Doğum Riskini Azaltmak İçin Neler Yapılır?
Tüp bebek tedavisinden dolayı oluşan erken doğum riski ortadan kalkmaz fakat bu riski azaltabilirsiniz. Riski azaltmanın yolları şunlardır;
- Sağlıklı olmak: Bebeğinize hangi yollarla hamile kaldığınıza bakılmaksızın erken doğum ihtimalini azaltmak için sağlıklı olmanız gerekir. Bunun içinde beslenmenize dikkat etmeli, düzenli egzersiz yapmalı ve tütün ürünlerini kullanmamalısınız. Sağlıklı bir kilo ve sağlık bir vücutla erken doğum riskini azaltabilirsiniz.
- Tüp bebek tedavisi pahalı olduğu için iki veya daha fazla embriyo yerleştirilir ki embriyonun orada kalma şansı artsın. Fakat bu durumda da birden fazla embriyo yerleştirildiği için erken doğum riskin arttırmış olur.
- Dondurulmuş embriyo kullanımı: Araştırmalara göre dondurulmuş embriyoların daha az risk taşıdığı ortaya çıkmıştır.
Anadolu Sigorta ile Tüp Bebek Teminatı
Yalnızca bir sigorta şirketi tamamlayıcı sağlık sigortası ile tüp bebek masraflarını karşılar. Anadolu Sigorta’dan bu teminatı alabilmek için öncelikle bir devlet hastanesinden normal bir yolla hamile kalamayacağınıza dair kurul raporu beyan etmeniz istenmektedir. Sigorta şirketi tarafından uygun görülmesi durumunda ek prim ödemeksizin tüp bebek teminatını elde etmiş olursunuz.
SGK’nın ödeme şartlarına göre tüp bebek teminatı yalnızca anlaşmalı hastanelerde kullanılabilir. Ayrıca yılda sadece bir kez tüp bebek tedaviniz sigorta ile karşılanmaktadır.
SGK’dan Tüp Bebek Desteği Nasıl Alınır?
Evlilikleri içinde hamile kalamayan 23 ila 38 yaş aralığındaki kadınların genel sağlık sigortaları en az beş sene aktif olma koşuluyla SGK’dan tedavi için destek alabilirler.
Üç yıldır gebe kalmak için tüm tedavi yöntemlerini denemişseniz fakat bir sonuç alamamışsanız bir sağlık kurulu raporu almanız gerekir.
Tüp Bebek için tamamlayıcı sağlık sigortası detaylı bilgisini uzman sağlık ekibimizden alın. 0(850) 346 1130
Yoruma kapalı.